Nitra vyhrala reprízu finále v Košiciach a je prvá

TA3 TASR, SITA
7.12.2014 20:13

Hokejisti HK Nitra vyhrali v repríze posledného finále Tipsport extraligy na ľade majstrovských Košíc 3:1 a dostali sa na prvú priečku tabuľky. Tím spod Zobora potvrdil veľmi dobrú formu z posledných týždňov, keď vyhrali šestnásty z posledných sedemnástich zápasov. Košičania sa v poslednom čase trápia a ich výkony nie sú ideálne.

HC Košice - HK Nitra 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Góly: 17. Lapšanský (Hrnka) - 33. Nádašdi (Piačka), 49. Slovák (M. Novák, J. Ručkay), 60. Tománek (Milo). Rozhodovali: Jonák, Müllner - Gajan, Smrek, vylúčení: 8:6 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia 0:0, 3869 divákov.

V šlágri kola medzi Košicami a Nitrou začali v Steel aréne obidve mužstvá aktívne. Už v 2. minúte preveril pozornosť Melicherčíka Jakub Ručkay, stav však nezmenil. Na opačnej strane to skúšal v podobnej šanci Jenčík, ani Lakosil však nekapituloval. Hostia prebrali mierne iniciatívu a už o minútu nepríjemne tečoval puk Dávid König, puk trafil iba dobre postaveného košického brankára. Mužstvo Nitry mohol v 5. minúte poslať do vedenia aktívny Lukáš Novák, jeho bekhednové zakončenie skončilo iba na pravom betóne Melicherčíka. Košičania pohrozili v 9. minúte po tvrdej strele obrancu Drgoňa a v 12. minúte počas presilovej hry o jedného hráča, ani Jenčík však stav nezmenil. Podarilo sa to až na začiatku 17. minúty Lapšanskému, v hre 4 proti 4 skóroval po dobrej Hrnkovej práci za bránkou hostí, keď zakončoval do odkrytej časti Lakosilovej bránky - 1:0. Do konca prvej tretiny mali hráči Nitry k dispozícii početnú výhodu o jedného hráča, ktorú nedokázali pretaviť vo vyrovnávajúci gól.

Druhé dejstvo odštartovala dobrá príležitosť Hinďoša, ktorý sa po ideálnej Bartošovej prihrávke v 23. minúte ocitol sám pred Lakosilom, prekonať ho nedokázal. Už o niekoľko sekúnd neskôr po Milovej strele od modrej čiary zazvonila práva žŕdka Melicherčíkovej bránky, ktorá mu pomohla aj v 26. minúte po strele Nádašdiho počas presilovej hry. "Oceliari" mohli zvýšiť svoje vedenie v 29. minúte, ale Bartánus ani na dvakrát neprepasíroval puk do nitrianskej siete. Obidve družstvá aktívne korčuľovali, napádali sa v strednom pásme a gól prišiel v 33. minúte, keď strelou od modrej čiary k ľavej žrdi vyrovnal Nádašdi - 1:1. Už o minútu neskôr sa rútil na nitriansku bránku Hinďoš, ktorý nechal vyniknúť Lakosila, podobne ako z následného protiútoku Melicherčíka Štefanka. V 37. minúte zahodil najväčšiu príležitosť Košíc obranca Jánošík, trafil iba dobre presúvajúceho sa Lakosila.

Od úvodu tretieho dejstva sa obidve družstvá snažili o precíznu defenzívu a hroziť z následných brejkov. Po vypracovaní si streleckých príležitostí však predvádzali svoje brankárske umenie muži v maskách. Stav sa zmenil až v 49. minúte, keď si hosťujúci Slovák nakorčuľoval z ľavej strany do ideálnej streleckej pozície a upravil na 1:2. V ďalšom priebehu mali "oceliari" k dispozícii viac ako minútovú presilovku o dvoch hráčov, no ich strely lietali iba mimo Lakosilovu bránku. V 56. minúte mal tretí gól Nitry na hokejke Kuzma, ale Melicherčík dobrým zákrokom podržal svoj tím. O dve minúty neskôr sa zaskvel aj pri Tománkovom zákroku počas oslabenia svojho mužstva. Nitra si záver zápasu postrážila, keď Tománek strelou do opustenej bránky spečatil výsledok na 1:3. Vďaka víťazstvu sa hráči Nitry vrátili na čelo extraligového pelotónu.

Hlasy:

Anton Tomko, tréner HC Košice: "V zápase sme išli do vedenia 1:0, vytvorili si v prvej tretine šance, ktoré sme však nevyužili. Prišli zbytočné vylúčenia z našej strany, najmä v druhej tretine. Oslabenia sme ustáli, ale zlom nastal po nevyužitých príležitostiach. Znervózneli sme, nedokázali sme si vytvoriť tlak v útočnom pásme a inkasovali sme druhý gól v tretej tretine, ktorý rozhodol."

Antonín Stavjaňa, tréner HK Nitra: "Myslím si, že to bol obojstranne pekný hokej, hodný mužstiev zo špice tabuľky. Hru zdobilo množstvo technických vecí, hralo sa hore-dole a chcelo to už iba lepšiu divácku kulisu. Prvých dvadsať minút nám nevyšlo podľa predstáv, boli sme nejakí spomalení. Od druhej tretiny sme zlepšili pohyb a mali množstvo šancí. Za stavu 1:1 zavážilo to, že sme dali víťazný gól my a v závere sme si už dali pozor."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok