Pre útlm západných ekonomík chce Izrael zamerať svoj export viac na ázijský trh

TASR
7.12.2014 12:28

Izrael sa v poslednom období začal viac orientovať na rýchlorastúce ázijské trhy, keďže viaceré ekonomicky rozvinuté krajiny sú v dôsledku finančnej krízy ešte stále v útlme. Informovali o tom agentúra Bloomberg a spravodajský portál Sputnik.

Pre útlm západných ekonomík chce Izrael zamerať svoj export viac na ázijský trh
SITA

Historicky patria k najväčším obchodným partnerom Izraela Spojené štáty a Európska únia, ktoré sa na ročnom civilnom exporte Izraela podieľajú viac než polovicou. V súčasnosti však Tel Aviv zvyšuje export do krajín ako Čína a India, kde ekonomika zaznamenáva podstatne výraznejší rast než západné krajiny.

"Chceme (náš export) diverzifikovať. Ak uvažujeme na desaťročie dopredu, rozsiahla diverzifikácia je najlepším riešením," povedal pre agentúru Bloomberg izraelský minister hospodárstva Naftali Bennett.

V októbri dosiahol izraelský vývoz do Ázie úroveň vývozu do USA, keď sa aj USA aj Ázia podieľali na celkovom exporte Izraela približne 23 %. Ešte pred 15 rokmi sa však vývoz do Ázie podieľal na celkovom objeme exportu Izraela 13 až 14 %.

Vzhľadom na pretrvávajúci útlm ekonomiky v západných štátoch si Izrael stanovil zvýšiť vzájomný obchod s Čínou do piatich rokov na dvojnásobok, teda na 5 miliárd USD (4,04 miliardy eur) ročne. Izraelská vláda plánuje uvoľniť 14 miliónov USD ročne na podporu realizácie tohto programu.

Čo sa týka Indie, Tel Aviv v súčasnosti vedie s Naí Dillí rozhovory o zvýšení vzájomného obchodu, ktoré Izrael plánuje dokončiť na budúci rok. Očakáva sa, že tento plán by mohol zdvojnásobiť obchod medzi Izraelom a Indiou do piatich rokov na 10 miliárd USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok