Putin dúfa v novú dohodu o prímerí na východe Ukrajiny

TASR
6.12.2014 19:44

Ruský prezident Vladimir Putin po dnešných rozhovoroch s francúzskym lídrom Francoisom Hollandom povedal, že dúfa v skoré dosiahnutie novej dohody o uplatňovaní prímeria na východe Ukrajiny. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Putin dúfa v novú dohodu o prímerí na východe Ukrajiny
SITA

Prímerie na východe Ukrajiny je síce vyhlásené od 5. septembra, ale bojujúce strany, ukrajinskí vojaci a proruskí separatisti, ho často porušujú.

Putin po krátkom improvizovanom stretnutí s Hollandom na moskovskom medzinárodnom letisku Vnukovo uviedol novinárom, že Rusko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny.

Rusko si pritom v marci anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, pripomenul Reuters.

Ruský prezident dnes tiež informoval, že obaja lídri nediskutovali o dodávke dvoch bojových vrtuľníkových lodí Mistral pre Rusko, ktorú Francúzsko pozastavilo po nátlaku svojich spojencov kvôli konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Západ totiž obviňuje Moskvu z podpory separatistov na východe Ukrajiny, ktorým údajne dodáva vojenské posily a zbrane. Rusko tieto obvinenia popiera.

Francúzsky minister obrany v piatok v televíznom interview vyhlásil, že dodávka oboch vrtuľníkových lodí Mistral môže byť úplne zrušená, ak sa politická situácia nezmení.

"My staviame na predpoklade, že zmluva (o dodávke lodí) bude splnená," povedal Putin po dnešnom stretnutí s Hollandom.

Na začiatku stretnutia Hollande pred televíznymi kamerami vyjadril nádej, že schôdzka "nám pomôže zbaviť sa múrov, ktoré nás rozdeľujú".

Hollande sa stretol s Putinom na diskusii o ukrajinskej kríze, keď si urobil krátke medzipristátie na moskovskom letisku Vnukovo pri svojom návrate z návštevy Kazachstanu do Francúzska. Hollande je najvplyvnejším západným lídrom, ktorý navštívil Rusko po marcovom pripojení Krymu k Rusku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes napísal na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Twitter, že sa s Hollandom telefonicky rozprával o tom, ako vyriešiť konflikt na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok