Päť legiend, ktoré preslávili svätého Mikuláša

TA3
6.12.2014 11:51

Viete, že na začiatku mikulášskej tradície s darčekmi bolo rozhodnutie poslať dcéry do nevestinca? Prečítajte si päť príbehov, ktoré preslávili obľúbeného svätca.

Päť legiend, ktoré preslávili svätého Mikuláša
ČTK, wikimedia

Mikuláša uctievajú kresťania ako svätca, ale malou predvianočnou modlou sa stal hlavne pre deti. Každé túži byť obdarované svätým Mikulášom, ktorý z 5. na 6. decembra obchádza pod rúškom noci domácnosti a do vyčistených čižiem na okno položí malý darček.

V kresťanstve sa označuje za patróna celého Ruska, ochrancu viery pred pohanstvom či záchrancu nespravodlivo obvinených. K jeho kompetenciám patrí patronát nad širokým spektrom remesiel a profesií.

Vieme, že Mikuláš žil v 3. storočí a pochádzal z gréckej rodiny žijúcej v dnešnom južnom Turecku. Stal sa biskupom v meste Myra. Patril k účastníkom nicejského koncilu, ktorý sa snažil rozlúsknuť otázku, kedy sláviť Veľkú noc a prijal dogmu o tom, že Kristus má rovnakú podstatu ako jeho otec – Boh.

Po mnohých storočiach z jeho života mnoho faktov nezostalo. Zachovalo sa však niekoľko príbehov. Tradícia prežila koniec staroveku, kedy kresťanstvo ešte len bojovalo o svoje postavenie, dobu temna ale aj nedávne totality či konzum. U nás príbehy o Mikulášovi neohrozili komunisti a ani obézny Santa Claus.

Mikuláša si kresťania uctievajú hlavne ako ochrancu a dobrodinca. Tento obraz podporujú aj legendy.

1. Darčeky a nevestinec

Darčekom od Mikuláša sa tešia najmä deti. Vyčistené čižmy v okne sú pre rodičov jasným znamením. Príbeh tejto tradície sa začal, keď Mikuláš obdaroval tri chudobné sestry. Otec chcel poslať dcéry do verejného domu, aby si zarábali na živobytie. Keď sa o tom dopočul Mikuláš, v noci položil na okno domu mešec s peniazmi. To isté urobil aj na druhú noc. V tretiu noc ho už vystriehol zvedavý otec. Mikuláš ho zaviazal, aby udržal tajomstvo.

mikulas-mesce.png

2. Únos emirovho sluhu

Legendy ukazujú Mikuláša aj ako ochrancu detí. Arabskí piráti z Kréty uniesli mladého Basilia do otroctva. Rok dolieval víno hlavnému emirovi. Jeho matka, zronená žiaľom, nedokázala ani len sláviť sviatok svätého Mikuláša s ostatnými ľuďmi, pretože to bol pre ňu deň, keď stratila syna. Zostala sama doma. Svätý Mikuláš sa vtedy zjavil Basiliovi a uniesol ho zo zajatia. Legenda hovorí, že sa mu zjavil v slabom opare a hneď ho premiestnil do domu rodičov. Ohromený chlapec ešte stále držal v rukách zlatý emirov kalich.

3. Vzkriesenie troch študentov

Obraz dobrodinca mladých podporuje aj príbeh o ceste troch študentov teológie do Atén. Krčmár ich však zabil a okradol. Ich nasolené ostatky ukryl v sude. Mikuláš išiel tou istou cestou a v noci sa mu prisnilo, čo sa skutočne stalo. Podľa sna vypátral kusy tiel a z nich vzkriesil troch mladíkov. Vo Francúzsku sa traduje podobný, ale hrôzostrašnejší variant príbehu. Nasolené kusy tiel zostali, ale tentoraz patrili malým deťom, ktoré sa zabudli pri hre a hladné zablúdili k mäsiarovi.

St_nick_and_the_Schoolboys.jpg

4. Pokojný ako more

Niekoľko príbehov sa viaže k moru a podporuje predstavu Mikuláša ako ochrancu pútnikov na mori. Mikuláš prišiel do Svätej zeme, aby putoval po Ježišových stopách. Na mori sa loď dostala do prudkej búrky. Ostrieľaní námorníci vystrašene pobiehali po palube, ale Mikuláš zostal pokojný a podobne sa upokojilo aj more.

5. Príchod víťazného muža

Nie úplne bežným spôsobom prišiel Mikuláš k úradu biskupa z Myry. Tento príbeh však rovnako patrí do mozaiky svätca, ktorý je jedným z najuctievanejších vo východnej tradícii. V meste práve vyberali nového biskupa, pretože ten predošlý zomrel. Podľa proroctva sa novým nástupcom mal stať prvý muž, ktorý vstúpi do kostola a jeho meno bude Mikuláš. Proroctvo je aj hračkou s menom Mikuláš. Za biskupa chceli vybrať „víťazného muža“. Mikuláš (Nikolaos) je zloženinou slov „víťaz“ a „ľud“.

6. decembra si pripomíname smrť svätého Mikuláša. Doteraz si ho predstavujeme ako staršieho muža s dlhou bradou a biskupskou mitrou. Túto predstavu sa snažili  konfrontovať odborníci z Univerzity v Manchestri foréznou analýzou jeho pozostatkov.

Podľa nej zomrel Mikuláš ako 60-ročný, bol menšej postavy, jeho čeľusť a nos nesú znaky zlomenín. Podobne ako ostatní ľudia žijúci na juhu Turecka mal zrejme olivovú pokožku a hnedé oči.

mikulaš-velka-animacia.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok