Babitzová zakladá stranu Šanca, po odchode z SDKÚ jej pomôže Novotný

TA3 TASR
5.12.2014 14:23

Bývalá šéfka rádia Expres Eva Babitzová v najbližších dňoch začne zbierať podpisy na registráciu svojej novej strany s názvom Šanca. Pomôže jej bývalý podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, keď 10. decembra odíde zo strany Pavla Freša.

Babitzová zakladá stranu Šanca, po odchode z SDKÚ jej pomôže Novotný
TASR

Alternatíva pre stredo-pravého voliča?

Zakladateľka predstaví v najbližších týždňoch prípravný výbor a témy svojej strany. V prípravnom výbore je aj bývalý podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorý je na odchode zo strany Pavla Freša. Ako prvý o žiadosti na registráciu Babitzovej strany informoval portál Trend.sk. Babitzová potrebuje aspoň 10.000 podpisov. Verí, že jej politický subjekt bude reálnou alternatívou pre stredo-pravého voliča.

Účasť na tvorbe strany Novotný potvrdil. "Cítim záväzok voči Eve Babitzovej, ktorú sme volali do SDKÚ-DS, aby sme urobili reštart, čo ale nevyšlo. A dnes, keď chce ona vytvoriť priestor pre nové tváre v politike a má záujem o moje politické skúsenosti, tak rád pomôžem dobrému projektu," povedal.

Na svojom blogu nedávno vysvetlila, že založiť stranu sa rozhodla s ľuďmi, ktorí dosiaľ v politike nepôsobili, no chcú "začať meniť nezdravý zabehaný systém robenia politiky na Slovensku". Babitzovej postoj a konanie vychádza aj z jej skúsenosti z SDKÚ-DS, v ktorej chvíľu pôsobila. O Babitzovej sa hovorilo ako o budúcej podpredsedníčke strany, ktorou sa ale napokon nestala.

Politika na Slovensku podľa Babitzovej potrebuje zmenu a návrat k službe ľuďom. Dnes podľa nej krajinu ovláda korupcia a úzka skupina podnikateľov so štátom, čo chce Babitzová so svojou stranou zmeniť. V súčasných pravicových stranách alternatívu nevidí. Nie sú podľa nej schopné sebareflexie, navyše im chýba aj program.

Novotný odíde 10. decembra

Bývalý podpredseda SDKÚ-DS Novotný odíde zo strany Pavla Freša oficiálne 10. decembra. Vzdá sa aj funkcie predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Potvrdil to s tým, že bude pomáhať Babitzovej s jej stranou.     

Novotný oznámil odchod z SDKÚ-DS koncom novembra. Odôvodnil ho tým, že strana "rezignovala na svoju reformnú politiku, prestala dávať ponuku ľuďom, ktorí pracujú a dávajú prácu druhým" a tiež rezignovala na svoj demokratický charakter. "Nemôžem viac zostať v strane, ktorá opustila vlastné hodnoty a neponúka žiadnu víziu Slovenska. Nemôžem reprezentovať stranu, ktorá sa nezastáva ľudí, ktorí poctivo pracujú a platia dane, prípadne aj sami dávajú prácu druhým a zároveň robí politiku úplne bez konceptu a náhodne," vysvetlil Novotný.     

Predseda strany Frešo podľa neho prestal rešpektovať názor "drvivej väčšiny" členskej základne, a to po kongrese, ktorý Frešovi podľa Novotného vyslovil nedôveru. Za Frešovo odvolanie bola väčšina prítomných delegátov mimoriadneho kongresu, neboli to však potrebné tri pätiny všetkých delegátov.     

Z SDKÚ-DS od minulého roka odišli viaceré známe tváre, Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslava Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášaryová, zakladateľ Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a naposledy Martin Fedor, ktorý tiež ide do Siete k Radoslavovi Procházkovi. Novotný nemusí byť posledný odchádzajúci. Otázny je aj Jozef Mikuš, ktorý ako prvý z podpredsedov strany odstúpil z funkcie. Dôvodom odchodov bola nespokojnosť s fungovaním a vedením strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok