Ulice amerických miest pre smrtiaci policajný zákrok zaplavili demonštranti

TASR TA3
5.12.2014 09:23

Ulice newyorskej štvrti Manhattan a iných miest v USA už po druhú noc po sebe zaplavili demonštranti, ktorí prevažne pokojným spôsobom protestovali proti rozhodnutiu newyorskej Veľkej poroty nezačať trestné stíhanie belošského policajta v prípade uškrtenia neozbrojeného černocha.

Ulice amerických miest pre smrtiaci policajný zákrok zaplavili demonštranti
SITA/AP

Séria kontroverzných zákrokov

Stredajší verdikt poroty neobžalovať Daniela Pantalea z konfrontácie so 43-ročným Ericom Garnerom vyvolal vlnu pobúrenia verejnosti len deväť dní po podobnom rozsudku poroty pre policajta z mesta Ferguson, píše agentúra Reuters. Ten pri zákroku v auguste zastrelil údajne neozbrojeného černošského tínedžera.     

Minister spravodlivosti Eric Holder, ktorý nariadil preskúmanie dodržania občianskych práv aj ohľadom prípadu vo Fergusone, prisľúbil úplné vyšetrenie newyorského prípadu. Pantaleo môže čeliť disciplinárnemu konaniu v rámci interného policajného vyšetrovania. Policajtov právnik predpokladá jeho rýchle oslobodenie.

Použil zakázaný hmat

Rezortné vyšetrovanie sa zrejme zameria na skutočnosť, či Pantaleo pri zákroku použil škrtiaci hmat, ktorý je nariadeniami policajného oddelenia zakázaný.

K incidentu došlo ešte v júli, keď Pantaleo so svojimi kolegami chcel zatknúť Garnera, ktorý údajne v newyorskej časti Staten Island ilegálne predával cigarety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok