USA budú vyšetrovať smrt černocha, ktorého mal udusiť policajt

TA3
4.12.2014 06:49

V Spojených štátoch pribúda súdnych procesov s policajtami pre ich zákroky. Ministerstvo spravodlivosti najnovšie odštartovalo vyšetrovanie smrti afroameričana Erika Garnera z júla tohto roka. Neozbrojený muž, ktorý bol podozrivý z nelegálneho predaja cigariet zomrel potom, keď mu policajt nasadil údajne nepovolený chvat.

Veľká porota newyorského súdu v stredu rozhodla, že neobviní belošského policajta Daniela Pantalea, ktorý v New Yorku pri zatýkaní použitím nedovoleného chmatu uškrtil neozbrojeného černocha Erica Garnera. Ministerstvo spravodlivosti prisľúbilo, že incident vyšetrí, napísala v noci nadnes agentúra Reuters.

Newyorskí policajti zatýkali 17. júla v obvode Staten Island 43-ročného Garnera pre podozrenie z ilegálneho predaja cigariet. Muža silnejšej postavy chytil zozadu okolo krku belošský policajt a položil ho na zem. Garner sa pri zatýkaní bránil a tvrdil, že nemôže dýchať, až zamdlel. V nemocnici ho prehlásili za mŕtveho. Incident natočil na video náhodný okoloidúci a nahrávku zverejnil na internete.

Prípad vyvolal v New Yorku masové protesty. Ulicami Manhattanu pochodovali davy rozhnevaných občanov a žiadali spravodlivé vyšetrenie prípadu. Zväčša pokojným spôsobom dávali najavo svoj nesúhlas s tým, akým spôsobom zaobchádzajú policajti s menšinami. Ľudia tiež vyjadrili solidaritu s rodinou zabitého muža. Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval protestujúcich, aby zachovali pokoj a apeloval na nenásilné a mierové prejavy nespokojnosti.

Podľa agentúry Reuters môže rozhodnutie newyorskej poroty viesť k podobným nepokojom, ako tomu bolo v prípade po rovnakom verdikte v americkom meste Ferguson.

Veľká porota v americkom štáte Missouri sa v novembrirozhodla nevzniesť obvinenie voči belošskému policajtovi Darrenovi Wilsonovi, ktorý 9. augusta pri zásahu vo Fergusone zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna. Rozhodnutie vyvolalo vlnu protestov a násilností v mnohých mestách vrátane Fergusonu.

Eric Garner.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok