Švédsky premiér vyzval na predčasné voľby

SITA
3.12.2014 23:51

Švédsky premiér Stefan Löfven v stredu vyzval na vypísanie predčasných volieb, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutočnia 22. marca.

Švédsky premiér vyzval na predčasné voľby
SITA/AP

Urobil tak po tom, ako v parlamente neprešiel prvý štátny rozpočet predložený jeho menšinovou centristicko-ľavicovou menšinovou vládou. Löfvenova koalícia zložená z jeho sociálnych demokratov a zelených tak skončí niekoľko mesiacov po voľbách usporiadaných v polovici septembra. Škandinávska krajina pritom predčasné voľby nezažila viac ako polstoročie.

Krajne pravicová strana Švédski demokrati už dlhšie varovala, že nepodporí rozpočet navrhovaný kabinetom, ktorý podľa ultrapravičiarov dáva príliš veľa na imigráciu na úkor sociálnych programov. Už po nástupe Löfvenovej menšinovej vlády žiadali radikálne zníženie počtu úspešných žiadateľov o azyl až o 90 percent. Stredopravicová opozícia pripravila vlastnú verziu rozpočtu, ktorá má s podporou krajnej pravice veľkú šancu na schválenie v parlamente.

Analytici varujú, že nové voľby nemusia vyriešiť politický pat. Tak sociálni demokrati, ako aj stredopravicové strany, totiž opäť pravdepodobne ani v novom hlasovaní nezískajú väčšinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok