Kažimír obhajoval rozpočet Bruselom, podľa Mikloša nie je dobrý

TA3 SITA TASR
2.12.2014 14:16

Minister financií odmieta kritiku opozície, podľa ktorej vláda v návrhu rozpočtu viac ľuďom berie, ako im dáva. Konsoliduje sa podľa neho najmä na strane výdavkov a v príjmoch sa odstraňujú špekulatívne výnimky, daňové sadzby sa nemenia. Exminister financií Mikloš podrobil návrh rozpočtu kritike.

Trhanie rozpočtu nechce

Návrh rozpočtu je dobrý, čo potvrdzuje aj hodnotenie z Bruselu. Tvrdí to minister financií Peter Kažimír, ktorý dnes vystúpil v Národnej rade ako prvý v rámci diskusie k zákonu roka, teda rozpočtu.

Vláda podľa neho pokračuje v nastúpenom konsolidačnom trende z uplynulých rokov, kedy sa podľa neho potvrdilo, že kritika zo strany opozície o údajnej nereálnosti predchádzajúcich rozpočtov nebola na mieste. "Verím, že tentoraz neuvidíme trhanie rozpočtu na kusy ako vyjadrenie nereálnosti plánu,“ vyhlásil pred poslancami Kažimír. Predložený návrh označil za najvyrovnanejší slovenský rozpočet. 

Vláda tak bude podľa ministra pokračovať v konsolidácii smerom k štrukturálne vyrovnanému rozpočtu v roku 2017. To, že zároveň dokáže alokovať prostriedky na svoje priority, podľa Kažimíra úzko súvisí s úspešným bojom proti daňovým únikom.

Rozpočet vraj nestojí na zvyšovaní daní

Ako dodáva, k boju s únikmi na dani z pridanej hodnoty sa však pridáva aj boj s únikmi na dani z príjmov právnických osôb. Zároveň odmieta vyjadrenia opozičných poslancov, že vláda v rozpočte viac ľuďom berie, ako im dáva cez svoj sociálny balíček. "Je nespochybniteľné, že väčšina plánovaného zníženia je cez znižovanie výdavkov a odstraňovaním špekulatívnych výnimiek z daňových zákonov a nie zvyšovaním daňových sadzieb," povedal Kažimír. 

Rokovanie o návrhu rozpočtu pokračuje vystúpeniami poslancov, ktorí sa do rozpravy prihlásili písomne. Následne dostanú ešte možnosť prihlásiť sa do ďalšej časti rozpravy k rozpočtu aj ústne.

Mikloš: Nemyslím si, že je dobrý

"Predkladal som veľa rozpočtov, bol som pri predkladaní ešte väčšieho počtu rozpočtov, tento rozpočet som si preštudoval do detailov a nemyslím si, že je dobrý," vyhlásil exminister Ivan Mikloš počas dnešnej parlamentnej rozpravy k zákonu roka.

Na druhej strane, je podľa neho pravda, že mohol byť aj horší. "Veľa krajín západnej Európy má horší rozpočet," pripustil Mikloš. Slovenský rozpočet by podľa jeho slov mohol byť horší, ak by minister financií a vláda postupovali tak, ako napríklad Francúzsko alebo Taliansko. Prípadne, ak by pokračovali v postupe, ktorý vláda použila pri príprave a realizácii rozpočtu na tento rok.

Zásadný problém návrhu vidí najmä v tom, že ani len nevykompenzuje konsolidačnú prestávku z roku 2014. Podľa samotného predpokladu ministerstva financií má byť totiž konsolidačné úsilie v roku 2014 záporné na úrovni 1,4 % hrubého domáceho produktu. Pričom na budúci rok má podľa rozpočtu dosiahnuť kladnú úroveň 1 %. "Takže 1,4 % nebude ani vykompenzované jednopercentným konsolidačným úsilím v roku 2015," zdôraznil Mikloš.

Nedostatočná konsolidácia

Aj keby sa teda podľa neho naplnili zámery rozpočtu na budúci rok, ktoré sú ale spojené s rizikami, po troch rokoch vlády Roberta Fica bude Slovensko na tom z hľadiska verejných financií horšie ako po prvom celom roku tejto vlády.

Okrem toho, že je takáto konsolidácia nedostatočná, podľa Mikloša aj zle vplýva na ekonomiku. Ak by mal ministra financií prirovnať k vodičovi auta, bol by takým vodičom, čo šliape na plyn a potom dupe na brzdu. To sa podľa neho deje posledné tri roky.

Rok 2013 totiž predstavoval kladnú konsolidáciu na úrovni 2,4 %, čo Mikloš označil za úspešné. Nasledoval ale rok 2014 so zápornou konsolidáciou a teraz má prísť rok 2015, kde bude opäť kladná. "Plyn, brzda, plyn.
Toto je zlé aj preto, že to ekonomike škodí," myslí si exminister financií.

 

Rozhovor s Jánom Dingom, analytikom inštitútu INESS

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok