Železnice zastavili dopravu medzi Českom a Slovenskom

TASR SITA TA3
2.12.2014 15:39

Obyvatelia Česka bojujú s následkami nepriaznivého počasia, ktoré od včera zasiahlo celé územie republiky. Mrznúci dážď spôsobil problémy najmä v železničnej doprave. Výpadky zasiahli viac ako 100-tisíc ľudí. České dráhy zrušili všetky večerné a nočné vlakové spoje medzi Českom a Slovenskom. Desiatky spojov nevyrazia na cestu ani v stredu.

Železnice: Zrušte plánované cesty

Informáciu priniesol popoludní internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na České dráhy. Železničná spoločnosť súčasne apelovala na cestujúcu verejnosť, aby zrušila plánované cesty, a to nielen v priebehu nasledujúcej noci, ale aj celého stredajšieho dňa. Mrznúci dážď ochromil dopravu v Českej republike.

Na železnici došlo v priebehu ranných a predpoludňajších hodín k zrušeniu stoviek spojov. Paralyzovaná je prímestská doprava v Prahe, kde však -podobne ako v Olomouci- nepremávali vôbec po prvý raz ani električky. V Brne vypravili namiesto trolejbusov autobusy.

Hovorkyňa ČD Radka Pistoriusová zdôraznila, že ešte v stredu ráno môže byť železničná doprava tam, kde bude námraza, výrazne obmedzená, čo bude zrejme v okolí Prahy.

V Prahe čiastočne obnovili premávku električiek

V Prahe sa doteraz podarilo obnoviť premávku iba na dvoch električkových tratiach, padlo preto už rozhodnutie, že v českej metropole sa dnešná prevádzka metra predĺži na všetkých trasách až do stredy 1.30 h. V Olomouci sa prevádzku električiek nepodarilo obnoviť vôbec, tamojší občania môžu aj v stredu rátať iba s autobusmi.

České energetické závody pokračujú v úsilí o obnovenie zásobovania elektrickou energiou v oblastiach, kde to kalamita narušila. Podvečer ČEZ ohlásil, že sa podarilo odstrániť štyri pätiny porúch spôsobených námrazou a vyvrátenými stromami.

Rýchlik Šírava dostal výnimku

Aj keď České dráhy oznámili v priebehu dnešného popoludnia zrušenie všetkých večerných a nočných vlakových spojov medzi ČR a SR, podľa informácií spravodajskej televízie ČT24 rýchlik Šírava, ktorý premáva na trase Praha-Humenné a späť bude vypravený, avšak bez ubytovacích vagónov a vagónov na prepravu automobilov.

Nočné vlaky Slovakia (Praha-Košice a späť), ako aj Excelsior (Cheb-Košice a späť) zrušili. Nevypravia ani medzinárodné rýchliky Euronight Metropol (Berlín–Budapešť) a Chopin (Varšava–Viedeň).

Pred cestou si overte informácie o spojení

Informácie o uvedených meškaniach sa môžu meniť v závislosti od situácie na tratiach. ZSSK odporúča pred cestou overiť si informácie o spojení v Kontaktnom centre ZSSK na čísle 18188 NONSTOP.

Informácie o mimoriadnej situácii na Českých dráhach (ČD) sú zverejnené na ich webstránke: http://www.cd.cz, konkrétne obmedzenia možno nájsť na adrese: http://www.cd.cz/omezeniprovozu/.

České dráhy odškodnia cestujúcich

České dráhy mimoriadne odškodnia cestujúcich, ktorí pocítili komplikácie spôsobené mrznúcim dažďom, námrazou a poľadovicou, aj keď ide o udalosti, ktoré prepravca nemôže ovplyvniť.

Pasažierom vrátia cestovné podľa bežnej tarify v prípadoch, keď nemohli pre kalamitu odcestovať, keď zmeškali prípoj a rozhodli sa vrátiť do východiskovej stanice alebo keď nemohli dokončiť naplánovanú cestu (v tom prípade alikvotnú časť cestovného). S odškodnením môžu rátať aj cestujúci disponujúci medzinárodnými cestovnými lístkami, ktorí v prípade, že ich vlak meškal viac ako 120 minút, dostanú navyše poukážky na 100 Kč.

Najhoršia kalamita za 30 rokov?

Hovorca správy železničných a dopravných komunikácií Jakub Pučinský hovorí o najhoršej kalamite podobného druhu za uplynulých 30 rokov. Za najväčší problém považuje námrazou obalené trakčné vedenie, ktoré sa po očistení ocitne znova v ľadovom obale.

Bez prúdu podľa spoločnosti ČEZ zostali tisíce domácností, predovšetkým v západných Čechách, v okolí Chebu, Karlových Varov, na severnej Morave, v okolí Olomouca a v Pardubickom kraji. Výpadky, z ktorých väčšina patrila v poludňajších hodinách už minulosti, spôsobila námraza na elektrickom vedení, ako aj jeho poškodenie stromami.


Aj ďalšia energetická spoločnosť E.ON informovala, že aktuálne intenzívne pracuje na obnovení dodávok elektrickej energie, ku ktorých prerušeniu došlo pre námrazu, napríklad v okresoch Třebíč, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Brno–vidiek,, Hodonín, Břeclav, Uherské Hradiště, Kroměříž, Znojmo, Prostějov, Vyškov a Blansko.

Problémy aj na cestách

Problémy sa vyskytli aj na cestách. Niektoré musela polícia uzavrieť vzhľadom na poľadovicu alebo popadané stromy a na viacerých miestach uviazli kamióny.

Hasiči celé predpoludnie pracovali na sprejazdnení cestných komunikácií na juhu ČR, najviac práce mali v okolí Prachatíc a Jindřichovho Hradca, ale aj Českého Krumlova.


Česká pošta však pre situáciu na železnici nedodá včas okolo 30.000 balíkov smerujúcich po trase Praha-Ostrava.
Problémy so sieťou hlásili aj mobilní operátori, v niektorých oblastiach sa vyskytli aj menšie problémy s pevnou sieťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok