Kapitán stroskotanej Costy Concordie vypovedal pred súdom

TA3 TASR
2.12.2014 07:48

Za stroskotaním výletnej lode Costa Concordia pred dvomi rokmi nebola snaha ohúriť ženu, ktorá bola v tom čase na palube po boku kapitána. Vyhlásil to Francesco Schettino, ktorý po prvý raz vypovedal pred súdom.

Kapitán stroskotanej Costy Concordie vypovedal pred súdom
SITA{AP

Výletná loď Costa Concordia stroskotala takmer pred troma rokmi v dôsledku "hlúpej chyby", vyhlásil dnes kapitán Francesco Schettino počas prvého vypočúvania na súdnom procese, v ktorom je obvinený zo zabitia a ďalších závažných zločinov.

Luxusná výletná loď Costa Concordia narazila na skaly a prevrátila sa na bok v nočných hodinách 13. januára 2012, keď sa odklonila od trasy a urobila približovací manéver pri talianskom ostrove Giglio. Na palube sa nachádzalo celkovo 4229 ľudí a z nich 32 pri nehode zahynulo, pripomenula tlačová agentúra DPA.

"Na začiatku katastrofy bola hlúpa chyba," povedal Schettino prokurátorovi Alessandrovi Leopizzimu. Na mysli mal nedostatočnú komunikáciu medzi ním a zvyšnými členmi posádky tesne pred kolíziou.

"Nemyslite si, že sa netrápim," dodal 54-ročný Schettino počas pojednávania v stredotalianskom meste Grosseto.

Jednou z chýb počas približovania ku Gigliu bolo podľa Schettina to, že niekto na mostíku mal prevziať povinnosť pozorovania od indonézskeho člena posádky Jacoba Rusliho Bina, ktorého presunuli na miesto kormidelníka.

Toto rozhodnutie o presune urobil kapitánov zástupca Ciro Ambrosio, ktorý velil Concordii na začiatku približovacieho manévru. Schettino uviedol, že si problém nevšimol, pretože hoci tam bol tiež, zamestnával ho telefonát.
Schettino vstúpil do veliacej miestnosti 11 minút pred nešťastím, ale oficiálne prevzal kontrolu nad výletnou loďou o päť minút neskôr, takže nechal chvíľu velenie na Ambrosiovi, ktorého nadriadený, Schettino, vlastne stál pri ňom.

Čierne skrinky predtým odhalili, že keď už velenie prevzal Schettino, Rusli Bin mal ťažkosti pochopiť jeho príkazy. To, či sa dalo nárazu na skaly zabrániť, keby kormidelník konal rýchlejšie, je predmetom polemiky. Schettino na súde povedal, že odklon od trasy a približovací manéver podnikli z troch dôvodov: vrchný čašník Antonello Tievoli má na ostrove Giglio príbuzných; Schettino si chcel uctiť priateľa, kapitána na vo výslužbe Maria Palumba, ktorý taktiež žije na Gigliu; a ako zaujímavosť pre verejnosť.

Kapitán dodal, že by tak "zabili tri muchy jednou ranou". Spoločnosť Costa Crociere, ktorá Concordiu vlastní, nebola o manévri informovaná, ale takéto zmeny v trasách lodí sa robili bežne - a kapitán mal právo v tejto vecí voľne, samostatne rozhodovať, dodal Schettino.

costa.jpg

Kapitán odmietol tvrdenia, že Concordia nebola plavbyschopná. Trval aj na tom, že rýchlosť, akou sa loď približovala ku Gigliu, nebola priveľká - bolo to 15 námorných míľ, čiže 28 kilometrov za hodinu. Kapitán požiadal o to, aby ho počas vypočúvania na súdnom pojednávaní nefilmovali, preto z jeho vyjadrení existuje iba zvuková nahrávka.
Schettinovo svedectvo bude podľa očakávania pokračovať ešte najmenej v stredu.

Kapitán sa po nešťastí stal terčom medzinárodnej kritiky, keď sa ukázalo, že loď opustil ešte pred evakuovaním všetkých pasažierov a že odmietol príkazy vrátiť sa na plavidlo. Na súdnom procese v Grossete je jediným obžalovaným a hrozí mu 20 rokov väzenia. Verdikt možno očakávať už na budúci mesiac, ale celý právny prípad sa môže ťahať roky v prípade odvolaní.

V niekoľkých interview pre médiá sa Schettino posťažoval, že je nesprávne hádzať všetku vinu za stroskotanie lode naňho. Vlani sa štyria členovia posádky a riadiaci pracovník spoločnosti Costa Crociere dohodli na vine a treste, čo im prinieslo podmienečné tresty od 18 do 34 mesiacov. V rámci ďalšej dohody o vine a treste vyplatila Costa Crociere pokutu milión eur.

Medzitým už vrak Concordie rozoberajú. Loď odtiahli od ostrova Giglio v júni - táto náročná technická operácia stála najmenej 1,9 miliardy dolárov a vyžiadala si život potápača zamestnaného na projekte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok