Slovensko nestihne poslať Štrasburgu zoznam kandidátov na sudcu ESĽP

TA3 TASR
1.12.2014 15:56

Slovensko nestihne poslať do Štrasburgu zoznam kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Súdnej rade sa totiž nepodarilo zvoliť trojicu kandidátov.

Tretieho zvoliť nedokázali

Kandidátmi Slovenska na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu sú košický sudca Ladislav Duditš a bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová. Na dnešnom volebnom zasadnutí o nich rozhodla Súdna rada.

Tretieho kandidáta sa dnes nepodarilo zvoliť, a to ani v opakovanej voľbe. Preto bude nutné vyhlásiť druhé kolo voľby. Slovensko nestihne termín 5. januára, dovtedy malo poslať kandidačný zoznam Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy.


Zo 16 prítomných členov rady za sudcu Krajského súdu v Košiciach Duditša zahlasovalo 11. V súčasnosti poradkyňa americkej ambasády Dlugošová získala 10 hlasov.


Bývalého ústavného právnika Petra Kresáka volilo deväť členov rady a sudkyňu Najvyššieho súdu Alenu Poláčkovú sedem členov rady. V opakovanej voľbe získal Kresák osem hlasov, Poláčková opäť sedem.


Ani opakovaná voľba tak bola neúspešná. V druhom kole voľby sa bude voliť už len zvyšný kandidát. Navrhnutí musia byť najmenej dvaja uchádzači.


„Je to nereálne, pretože pre novú voľbu sa musia stihnúť lehoty, ktoré sú v zákone stanovené,“ vysvetlila predsedníčka rady Jana Bajánková s tým, že Slovensko nestihne predložiť kandidátku v termíne do 5. januára 2015, ktorý určil generálny tajomník PZ RE Vojciech Sawicki.


Podľa Bajánkovej sa totiž pre druhé kolo voľby použijú ustanovenia týkajúce sa voľby predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu. „Tam sú lehoty najmenej 45 dní, takže musíme sa orientovať v týchto časových horizontoch,“ uviedla.

Naše kandidátky odmietajú

Voľbu dnes Súdna rada opakovala už po tretí raz. Predošlé dva zoznamy Slovenska totiž Parlamentné zhromaždenie Rady Európy odmietlo. Naposledy v októbri tohto roku, keď prijalo odporúčanie podvýboru, ktorý našich kandidátov jednomyseľne odmietol. Nepozdávali sa mu ich kvalifikačné predpoklady. Okrem iného nemali príslušnú profesionálnu skúsenosť.

Ladislav Duditš, ktorý je v súčasnosti predsedom senátu na Krajskom súde v Košiciach, pôsobil v minulosti ako národný zástupca v Eurojuste. V rokoch 2007 - 2008 viedol na ministerstve spravodlivosti Sekciu civilného práva. Bolo to v čase, keď rezort viedol Štefana Harabin.


Zuzana Dlugošová pôsobila štyri roky ako právnička na ESĽP. Jej úlohou bolo posudzovať sťažnosti prichádzajúce zo Slovenska. Ako advokátka tiež zastupovala klientov pred slovenským Ústavným súdom. V súčasnosti pôsobí na americkej ambasáde ako poradkyňa pre oblasť ľudských práv a právneho štátu.


O prestížny sudcovský post sa uchádzal aj bývalý sudca ÚS, v súčasnosti pôsobiaci na Krajskom súde v Banskej Bystrici Juraj Babjak. Podporili ho štyria členovia rady. Za bývalého zástupcu Slovenska v Eurojuste, dnes sudcu Najvyššieho súdu Petra Paludu hlasovali traja členovia rady.


Duditša navrhol do dnešnej voľby predseda košického krajského súdu a člen Súdnej rady Imrich Volkai a členovia Súdnej rady Jozef Maruščák a Ján Slovinský. Dlugošovú navrhol člen Súdnej rady Milan Ďurica.

Ústavného právnika Kresáka navrhla ďalšia členka Súdnej rady a sudkyňa NS Elena Berthotyová, ktorá navrhla aj sudcu NS Paludu. Sudkyňu Najvyššieho súdu Poláčkovú navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec a Združenie sudcov Slovenska.

Babjaka, ktorý bol v minulosti sudcom Ústavného súdu a dnes pôsobí na Krajskom súde v Banskej Bystrici, nominovalo sudcovské združenie Za otvorenú justíciu a člen Súdnej rady Rudolf Čirč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok