Prezidentom Uruguaja sa opäť stal ľavičiar Tabaré Vázquez

SITA
1.12.2014 11:10

Sedemdesiatštyriročný Vázquez, ktorý je vážený onkológ, získal uznanie za svoje trhovo orientované ekonomické politiky ako aj sociálne reformy.

Prezidentom Uruguaja sa opäť stal ľavičiar Tabaré Vázquez
SITA/AP

Novou uruguajskou hlavou štátu sa opäť stal bývalý prezident Tabaré Vázquez, za ktorého sa v druhom kole prezidentských volieb v nedeľu vyslovilo 52, 8 percenta voličov. Jeho mladý, stredo-pravicový protikandidát Luis Lacalle Pou získal 40,5 percenta hlasov. Volič tak dali ľavicovej koalícii ďalší mandát po dekáde silného rastu a ľavicových reforiem. Vázquez nahradí na poste svojho blízkeho spojenca Josého Mujicu, ktorý už napriek svojej vysokej popularite nemohol po dvoch funkčných obdobiach kandidovať.

Sedemdesiatštyriročný Vázquez, ktorý je vážený onkológ, pred desiatimi rokmi priviedol k moci ľavicový Široký front (FA) a ako prezident získal uznanie za svoje trhovo orientované ekonomické politiky ako aj sociálne reformy. Odchádzajúci prezident Mujica pokračoval v tomto modeli a jeho priamosť a jednoduchý životný štýl z neho spravili jedného z najpopulárnejších lídrov krajiny. Mujica tiež legalizoval potraty a sobáše osôb opačného pohlavia, pričom minulý rok sa stal Uruguaj za jeho vlády prvou krajinou, kde legalizovali produkciu, distribúciu a predaj marihuany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok