Nóri Brandsdal a Björgenová vyhrali šprint, Slováci zaostali

TASR
29.11.2014 14:36

Nóri Eirik Brandsdal a Marit Björgenová triumfovali v sobotňajších úvodných pretekoch Svetového pohára v behu na lyžiach. V rezorte Ruka vo fínskom Kuusame dominovali v šprinte klasickou technikou, slovenskí reprezentanti Alena Procházková a Peter Mlynár výrazne zaostali už v kvalifikácii.

Nóri Brandsdal a Björgenová vyhrali šprint, Slováci zaostali
SITA/AP

Medzi mužmi sa zrodil totálny triumf Nórov, ktorí obsadili prvé štyri miesta. Brandsdal dosiahol na 1,4 km dlhej trati štvrté víťazstvo v SP, za ním obsadil druhé miesto Petter Northug jr. (+0,46) a tretí skončil Sondre Turvoll Fossli (+1,17). Ich krajan a obhajca malého glóbusu za šprint Ola Vigen Hattestad vypadol už vo štvrťfinále. Za postupom do vyraďovačky výrazne zaostal Mlynár, ktorý skončil v konkurencii 87 štartujúcich až na 76. pozícii. V kvalifikácii stratil na prvého Rusa Alexandra Panžinského priepastných 14 sekúnd, na postup takmer deväť.

Björgenová sa desiatym víťazstvom v klasickom šprinte v kariére vyrovnala na čele historických tabuliek SP Slovinke Petre Majdičovej, celkovo ich má na konte už 67. Šesťnásobná olympijská víťazka po treťom mieste v kvalifikácii vyhrala svoj štvrťfinálový i semifinálový beh a vo finále si vo finiši s prehľadom udržala náskok pred Katjou Višnarovou zo Slovinska (+0,45) a krajankou Maiken Caspersen Fallovou (+1,69). "Som šťastná, že som sezónu odštartovala víťazne. Lyže som mala naozaj dobre pripravené a hoci stúpanie na trati bolo o niečo náročnejšie ako vlani, zvládla som to," povedala v prvej reakcii po pretekoch Björgenová.

Procházkovej vstup do novej sezóny vôbec nevyšiel, vo svojej najobľúbenejšej disciplíne sa nezmestila ani do elitnej tridsiatky. V kvalifikácii obsadila až 62. miesto s výraznou stratou 22,23 s na najrýchlejšiu Nórku Ingvild Flugstad Östbergovú. Od postupu ju delilo vyše osem sekúnd. Nenadviazala tak v Kuusame na vydarený vstup do minulého ročníka SP, keď tu obsadila 11. miesto, v minulosti na tratiach pri severnom polárnom kruhu dosiahla už aj na pódiové umiestnenie.

V nedeľu majú ženy v Kuusame na programe beh na 10 km a muži na 15 km klasicky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok