Bill Cosby spadol až na dno, z obľúbeného zabávača je sexuálny predátor

TA3
29.11.2014 21:03

77-ročný komik Bill Cosby, ktorého väčšina divákov vníma ako zábavného gynekológa zo Show Billa Cosbyho, spadol v očiach verejnosti až na dno. Už niekoľko týždňov otriasajú verejnou mienkou obvinenia, podľa ktorých komik sexuálne napadol niekoľko žien.

Bill Cosby spadol až na dno, z obľúbeného zabávača je sexuálny predátor
SITA/AP

Populárny aj na Slovensku

Väčšina ľudí pozná amerického herca hlavne vďaka účinkovaniu v Šou Billa Cosbyho. V zábavných svetroch a po boku milej rodiny dokázal zabávať nielen USA. Aj slovenské televízie roky vypĺňali programové diery už viac ako 30-ročnou šou.

V sitkome sa riešili bežné rodinné problémy. Kým doktor Cliff Huxtabe ordinoval na nižšom podlaží, po byte nad ním bývala jeho početná rodina. Občas sa na neho naštvala manželka – právnička Clair.

Príbeh černošskej rodiny z vyššej vrstvy nebol na svoju dobu úplne bežný. Stačí uvedomiť si, že približne v podobnom období sa na obrazovkách vyskytoval aj na Slovensku známy Dallas, vyžívajúci sa v záberoch na bohatých bielych ľudí, ktorí sa pre zisky z ropy nezastavia pred ničím.

Cosby sa v šou snažil ukázať príjemnú a obyčajnú afroamerickú rodinu a nie stereotypy o černošských gangstroch. Po rokoch sa tomuto sitkomu pripisuje veľká úloha pri rasovom zmierení v Spojených štátoch. Najvernejší fanúšikovia vidia na konci cesty, ktorú začal Bill Cosby, dokonca plnú akceptáciu a zvolenie Baracka Obamu americkým prezidentom.

F201411210034401.jpeg

Cosby sa stál svetoznámym vďaka svojej šou, kde stvárňoval vzorného manželka a otca. (ČTK/ZUMA/Globe Photos)

Lavínu spustil kolega

Pred mesiacom komik Hannibal Buress v jednom svojom čísle počas stand-up vystúpenia označil Cosbyho za sexuálneho násilníka. Buress vtipkoval, že po zadaní slov „Bill Cosby rape“ (znásilnenie) do vyhľadávacieho políčka v Googli sa objaví oveľa viacej odkazov ako po zadaní mena Hannibal Bures. Mal pravdu. Odozva bola búrlivá, ale veľká časť divákov, ktorí milovali milého černošského doktora, obvinenia neakceptovala. Situácia však mala nabrať radikálny spád.

Obvinenia prichádzajú už roky

Sexuálne násilie je spájané s Cosbym už roky. Prvá na políciu išla herečka Lachele Covington. V roku 2000 podpísala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že Cosby sa snažil, aby ho chytala na intímnych miestach. Polícia sa prípadu v podstate nevenovala, herca ani nekonfrontovala. Zostalo len pri tvrdení.

Silnejšia káva prišla o šesť rokov. Andrea Constand obvinila komika z nadrogovania a zneužitia. Constand patrila v tom čase k manažmentu ženského basketbalového tímu Temple University.

K univerzite mal Cosby blízko, ide o jeho alma mater. Komik údajne pozval ženu do svojho bytu pod zámienkou kariérnej ponuky. Na úľavu od stresu jej ponúkol tabletky, podľa svojich slov na prírodnej báze. Constand si spomína už len na Cosbyho, ležiaceho spolu s ňou na pohovke. Keď prišla k plnému vedomiu, zistila, že nemá úplne v poriadku spodnú bielizeň a Cosby ju pozdravil v župane.

Jej právnici získali svedectvá od ďalších 13 žien, ktoré mali prejsť podobnými skúsenosťami. Väčšina svedkýň z tohto prípadu ale nebola pre súd veľmi dôveryhodná. Ich výpovede boli aj desiatky rokov staré, niektoré si presne nepamätali, čo sa pod vplyvom drog stalo. Dôležité tiež bolo, že žiadna z nich nekontaktovala políciu. Niektoré sa priznali, že im Cosby platil peniaze na cestovanie, alebo im preplácal náklady na život, ďalšie priznali, že s ním udržiavali vzťah aj po znásilnení. Cosby sa z problému vyvliekol.

F201411201717801.jpeg

Cosby s roztlieskavačkami z Temple University. (ČTK/ZUMA/Ricky Fitchett)

Používal drogy?

Vzorec Cosbyho správania na základe výpovedí bol však všade rovnaký. Komik, ktorý si dlho udržiaval povesť vplyvného a úspešného, využil dôveru mladých žien a sľuboval im pomoc v kariére. Často vraj používal drogy, aby obete omámil.

Obvinilo ho 20 žien

Po tom, čo vyvolal stand-up zabávač Buress novú vlnu pozornosti, prišli ďalšie priznania a tajné svedkyne vychádzajú z anonymity. Do dnešných dní sa ozvali dve desiatky žien s tvrdením o Cosbyho vynútených sexuálnych nárokoch. Nie sú nijako prepojené, pochádzajú z rôznych kútov USA. Ich príbehy sú z rôznych dekád. V tej dobe išlo väčšinou začínajúce herečky, či modelky. Po zverejnení identity sa stretli aj s obvinením, že sa snažia ísť po peniazoch starého komika.

Proti týmto úvahám však stojí zásadný fakt. Keďže ide v mnohých prípadoch o desaťročia staré skutky, je len málo pravdepodobné, že by sa obete mohli domôcť finančnej kompenzácie.

Naopak, ženy svorne tvrdia, že sú teraz vystavené slovným útokom, negatívna skúsenosť im znížila sebavedomie a dlho sa s ňou vyrovnávali.

Jedna z údajných obetí - Barbara Bowman sa odvážila o hroznej skúsenosti napísať pre Washington Post článok: Znásilnil ma Bill Cosby. Prečo ľuďom trvá 30 rokov, aby uverili môjmu príbehu?

Keď bola len tínedžerkou, o svojom zážitku ešte otvorene nedokázala hovoriť. S odstupom rokov popísala svoje vtedajšie myšlienky slovami: „Kto by tomu veril? Bol mocný muž. Je skoro ako prezident.“ Bowman mala v tom čase 18 rokov a chcela sa stať herečkou. Po vypití ponúkaného pohára červeného vína mala rozostrené vnímanie a vraj sa nedokázala brániť Cosbyho dotieraniu.

Jej matka tvrdí, že známemu komikovi, ktorého považovala za dcérinho mentora, úplne dôverovala. „Kto by neveril a nemiloval doktora Huxtabla?,“ vyjadrila sa.

Doktor Huxtable sa nevráti

Cosbyho považovali dlho za podobný morálny vzor ako seriálového doktora Huxtabla. Od roku 1964 je ženatý s Camille a má päť detí. Rodina prežila aj svoju vlastnú veľkú tragédiu. Ich syna Ennisa zabili lupiči.

V minulosti Cosby obvinenia odmietal, teraz sa však ohradil múrom mlčania. Vyjadril sa len jeho právnik: „Nové, nikdy predtým nepočuté nároky žien, ktoré prišli v týchto týždňoch s nepodloženými, fantastickými historkami o veciach, ktoré sa stali pred 30, 40 alebo dokonca pred 50 rokmi, eskalujú až za bod absurdity.“

Komik sa už zrejme do prvej ligy nevráti Ako prvá na situáciu reagovala americká internetová televízia Netflix. Oznámila, že odsúva Cosbyho sólový komediálny program Bill Cosby 77. Zrušenie pripravovaného projektu oznámila aj americká televízia NBC.

Bill_Cosby-Allegations-Timeline-5212cb0480984975830d20aec922954e.JPEG

Bill Cosby sa prezentuje ako verný manžel. Po svojom boku má manželku Camille od roku 1964. (AP Photo/Evan Vucci)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok