Ben Bernanke: Fed môže ešte viac uvoľniť menovú politiku

TA3, TASR
29.9.2011 11:58

Americká centrálna banka (Fed) možno bude musieť ešte viac uvoľniť svoju extrémne expanzívnu menovú politiku, ak inflácia alebo inflačné očakávania výrazne klesnú.

Ben Bernanke: Fed môže ešte viac uvoľniť menovú politiku

V stredu (28.9.) to vyhlásil šéf banky Ben Bernanke.
Bernanke tak vo svojom prvom verejnom vystúpení od minulého týždňa, kedy Fed oznámil ďalšie opatrenia na zníženie dlhodobých úrokových sadzieb, signalizoval ochotu používať nekonvenčné nástroje menovej politiky, ak ekonomika zostane slabá. "Ak inflácia alebo inflačné očakávania klesnú príliš hlboko, budeme musieť na to reagovať, pretože nechceme defláciu," uviedol Bernanke na fóre organizovanom clevelandským Fedom.

Dlhodobá nezamestnanosť je podľa šéfa Fedu americkou "národnou krízou". Kongres by mal prijať ďalšie opatrenia na jej riešenie a tiež pomôcť trhu s bývaním, ktorý sa nachádza v kríze, myslí si Bernanke.
Upozornil na to, že až 45 % nezamestnaných je bez práce viac než 6 mesiacov. "To je bezprecedentné. Niečo také sa ešte v povojnovej histórii USA nestalo. Títo ľudia strácajú zručnosti, ktoré mali, strácajú väzby a príslušnosť k pracovnej sile." Dodal, že terajšia situácia na trhu práce "je skutočnou národnou krízou".
Podľa Bernanka vláda musí pomôcť dlhodobo nezamestnaným rekvalifikovať sa a nájsť si prácu. A tiež naznačil, že Kongres by mal k tomuto problému pristupovať zodpovednejšie. Tri kľúčové oblasti, v ktorých môže podľa neho Kongres prispieť k zotaveniu ekonomiky, sú dlhodobá nezamestnanosť, rozpočtová disciplína a trh s bývaním.

Fed podľa neho zrealizoval a realizuje mimoriadne opatrenia, ktorými sa snaží prispieť k stabilizácii a oživeniu ekonomiky. "Menová politika môže urobiť veľa, ale nie je všeliekom."
Fed znížil v boji s najhoršou recesiou za posledné generácie úrokové sadzby prakticky na nulu. Okrem toho strojnásobil svoju bilanciu na približne 2,9 bilióna USD (2,13 bilióna eur). Aj napriek týmto opatreniam tempo rastu zostáva nízke - v 1. polroku dosiahlo na medziročnej báze menej než 1 %.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok