Americkí vojaci zostanú v Pobaltí a Poľsku aj celý budúci rok

TASR TA3
23.11.2014 23:49

Spojené štáty americké ponechajú svojich vojakov v Poľsku a pobaltských štátoch ešte najmenej celý budúci rok, kým bude pretrvávať napätie s Ruskom, povedal dnes vo Vilniuse veliteľ amerických pozemných síl v Európe, generálporučík Frederick Ben Hodges.

Washington vyslal niekoľko stoviek vojakov do Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska po tom, ako Rusko anektovalo v marci Krym. Pôvodne sa plánovalo, že zostanú do konca tohto roka, ale ich "stála prítomnosť" na rotačnej báze bude pokračovať, povedal dnes reportérom generálporučík Hodges.

"Naplánovali sme rotácie na celý budúci rok. Sú vybraté jednotky, ktoré v tom budú pokračovať... Americké sily zostanú tu v Litve, rovnako ako v Estónsku, Lotyšsku a Poľsku tak dlho, ako to bude potrebné, aby to odradilo ruskú agresiu a ubezpečilo našich spojencov," citovala ho agentúra Reuters.

Permanentné umiestnenie amerických a ďalších síl v Pobaltí a Poľsku neprichádza v úvahu, sčasti pre obavy, že by to porušovalo dohodu medzi Ruskom a NATO z roku 1997, dodala agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok