Poľská vládna Občianska platforma vyhrala komunálne voľby v ômich zo 16 vojvodstiev

TA3 TASR
23.11.2014 08:09

Občianska platforma si v komunálnych voľbách udržala najvyšší počet miest v poslaneckých radách vojvodstiev, informovala v noci nadnes Štátna volebná komisia. Agentúra Reuters poznamenala, že tento prekvapujúci výsledok ešte viac vystupňuje napätie, ktoré v Poľsku vzniklo kvôli problémom so sčítavaním hlasov odovzdaných vo voľbách.

Podľa oficiálnych výsledkov, ktorých zverejnenie sa skomplikovalo a oneskorilo po zlyhaní počítačového systému, voľby vyhrala opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorú volilo 26,85 percenta voličov. Kandidátov vládnej PO podporilo 26,36 percenta voličov.

Stredopravá PO získala v zastupiteľských zboroch  179 kresiel a je lídrom v ôsmich vojvodstvách. Konzervatívny blok vedený PiS má 169 mandátov a vedúce postavenie v šiestich vojvodstvách. Na treťom mieste skončil menší koaličný partner PO - Poľská ľudová strana (PSL), ktorá má tradične vysokú podporu na vidieku, so 159 zástupcami (v prepočte 23,68 percenta a prvenstvo v dvoch vojvodstvách), zatiaľ čo Zväz demokratickej ľavice (SLD) bude vo vojvodských radách zastupovať 28 poslancov (V prepočte 8,78 percenta).

ŠVK spresnila, že 17,9 percenta vo voľbách odovzdaných hlasovacích lístkov bolo neplatných.

Po škandále so spočítavaním hlasov po komunálnych voľbách zo 16. novembra oznámil predseda ŠVK Stefan Jaworski, že odstúpi. Do druhého kola volieb, ktoré sa uskutočnia 30. novembra, však bude vykonávať svoju funkciu.

Začiatkom tohto týždňa PiS vyzvala na zopakovanie volieb, čo prezident Bronislaw Komorowski odmietol ako nerozumné.

Regionálne a komunálne voľby sa konajú každé štyri roky a voliči si v nich volia starostov, členov regionálnych (vojvodských) zastupiteľstiev a ďalšie komunálne orgány.

V niektorých mestách, kde žiaden z kandidátov na primátora nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, sa na budúcu nedeľu uskutoční druhé kolo volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok