Vyše 1300 britských vojakov sa zapojilo do cvičenia NATO v Poľsku

TASR
21.11.2014 20:23

Vyše 1300 britských vojakov a 100 obrnených vozidiel, vrátane bojových tankov Challenger 2 a Leopard a bojových vozidiel pechoty Warrior, sa zúčastňuje na britsko-poľskom vojenskom cvičení Severoatlantickej aliancie v západnom Poľsku, ktoré dostalo názov Black Eagle (Čierny orol).

Vyše 1300 britských vojakov sa zapojilo do cvičenia NATO v Poľsku
SITA/AP

Tlačová agentúra AP uviedla, že ide o najväčšie britské cvičenie s účasťou obrnených vozidiel vo východnej Európe od roku 2008. Spoločný taktický výcvik je súčasťou reakcie NATO na konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom.

Časť z britských vojakov sa dnes zúčastnila na cvičení pod názvom Lynx-14 (Rys-14) v okolí obce Svietoszów na západe Poľska, ktoré zahŕňalo aj nácvik toho, ako odraziť tankový útok, uviedla AP.

Podľa webovej stránky britských pozemných síl (www.army.mod.uk/news) tým Británia demonštruje svoju podporu regiónu a schopnosť svojej armády vyslať obrnenú bojovú skupinu na pomoc spojencom kdekoľvek vo svete v krátkom čase.


Hlavný veliteľ vyslaných britských síl Justin Kingsford podľa tohto zdroja povedal, že cieľom cvičenia je okrem iného ubezpečiť východoeurópskych spojencov o význame zastrašovania a zdôrazniť im, že kolektívna bezpečnosť je dôležitá pre členské krajiny aj pre samotné NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok