Slovensko prijalo dvoch väzňov z Guantanáma

TASR TA3
21.11.2014 15:20

Slovenská republika už v roku 2009 privítala rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu zatvoriť kontroverzné väzenie v Guantanáme.

Slovensko prijalo dvoch väzňov z Guantanáma

Už vtedy sa Slovensko pripojilo k iniciatíve niektorých členských štátov NATO, EÚ a iných krajín a v roku 2010 prijalo tri osoby, ktoré boli zadržiavané v tejto väznici a poskytlo im podmienky na to, aby v Európe mohli začať nový život. V iniciatíve SR pokračovala v roku 2013, keď prijala ďalších troch väzňov.

Vo štvrtok (20.11.) Slovenská republika opäť prijala dvoch väzňov z Guantanáma. Ide o občanov Tuniska a Jemenu. "Tak ako v prípade prvých transportov, aj v tomto ide o osoby, ktoré nikdy neboli podozrivé a ani obvinené z trestného činu terorizmu a pre SR nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko. Ide o pokračovanie dohody s USA z roku 2009," informoval Peter Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra SR.

"Osoby budú zaradené do trojročného programu integrácie, teda v priebehu troch rokov budú integrované do slovenskej spoločnosti. Ich ľudské práva budú dodržiavané. Z bezpečnostných a taktických dôvodov sa nebudeme vyjadrovať k miestu ich pobytu,"
doplnil Peter Lazarov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok