Euroskeptická strana UKIP získala druhé kreslo v parlamente

TASR
21.11.2014 08:46

Euroskeptická a protiimigračná Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) získala dnes druhé kreslo v britskom parlamente, keď uspela v štvrtkových doplňovacích voľbách na juhovýchode Anglicka.

Euroskeptická strana UKIP získala druhé kreslo v parlamente
SITA

Kandidát UKIP Mark Reckless, až do septembra poslanec vládnych konzervatívcov, zvíťazil vo volebnom obvode Rochester a Strood so ziskom viac než 42 percent hlasov. Hlasovalo za neho vyše 16.800 voličov.

O takmer 3000 hlasov menej (34,7 percenta) získala kandidátka vládnych konzervatívcov Kelly Tolhurstová. Na treťom mieste skončila labouristka Naushabah Khanová (16,7 percenta), uviedla televízia BBC.

V predchádzajúcich voľbách v roku 2010 v obvode Rochester a Strood vyhrali konzervatívci premiéra Davida Camerona. Prvé kreslo v Dolnej snemovni britského parlamentu získal UKIP v októbrových doplňovacích voľbách v obvode Clacton na východe Anglicka. V tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu získal najviac hlasov zo všetkých britských strán. V máji 2015 sa pritom budú v Británii konať celoštátne parlamentné voľby.

Z konzervatívnej strany odišli do UKIP už dvaja poslanci, ktorí sa zároveň vzdali svojich mandátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok