Malí a mladí Palestínčania z východného Jeruzalema chcú rozpútať intifádu

TASR TA3
19.11.2014 17:17

Zhruba 120 palestínskych detí a tínedžerov dnes v uliciach východného Jeruzalema opäť podpaľovalo pneumatiky a hádzalo kamene do hliadkujúcich izraelských vojakov v reakcii na demoláciu domu patriaceho rodine páchateľa jedného z útokov proti Izraelčanom.

Dav maloletých, medzi ktorými boli aj deväť- či desaťročné deti s maskami na tvárach, vykrikoval, že budú "bojovať až do konca". Jeden z účastníkov, 17-ročný mladík, pre izraelský server Ynetnews vyhlásil, že "dnes sa začala intifáda".

"Nebudeme sa nečinne prizerať tomu, čo sa deje vo východnom Jeruzaleme a v (mešite) al-Aksá," uviedol a dodal, že mládež "bude pokračovať v boji a podporovať teror proti Izraelu, lebo je to jediná možnosť, ako zachrániť seba samých".

Mladí ľudia v rozhovoroch s médiami vyjadrovali aj nespokojnosť s nízkou mierou solidarity, akú dáva najavo arabský svet a Palestínčania. "Žiaľ, necítime podporu, ani od palestínskej vlády ani od arabského sveta. Sme sklamaní a nezostáva nám iné, len protesty, blokády ciest a kričanie do sveta," uviedol nemenovaný mladík.

S mládežníckym protestom súhlasí aj rodina páchateľa útoku, ktorý 22. októbra v Jeruzaleme autom narazil do ľudí čakajúcich na zastávke električky. Izraelské bezpečnostné zložky dnes v skorých ranných hodinách zrovnali so zemou dom jeho príbuzných. Samotného páchateľa, Abd al-Rahmána Šalúdího, polícia zastrelila hneď na mieste útoku, pri pokuse o útek.

Šalúdího 16-ročná sestra však dnes podľa Ynetnews ocenila čin svojho brata a privítala aj utorkový útok na synagógu na západnom predmestí Jeruzalema. "Je to veľmi dobrá vec. Dúfam, že bude ešte viac takých útokov a že zomrie ešte viac židov," vyhlásila Šalúdího sestra Nabrus. Na svojho brata je pyšná a rada by nasledovala jeho príklad. "Položím život za al-Aksá," vyhlásila.

Netanjahu: Útoky proti našim občanom nebudeme tolerovať a bezpečnosť obnovíme veľmi tvrdou rukou

Témy: Izrael Jeruzalem
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok