Obetí útoku v synagóge pribudlo, veriaci sa do nej vrátili

TASR
19.11.2014 10:41

Na päť sa zvýšil počet obetí utorňajšieho teroristického útoku v synagóge v Jeruzaleme. Strelnému zraneniu hlavy podľahol niekoľko hodín po atentáte 30 ročný drúzsky policajt, informovali v utorok večer noviny Jerusalem Post.

Obetí útoku v synagóge pribudlo, veriaci sa do nej vrátili
SITA/AP

So sekerami v synagóge

Dvojica Palestínčanov vyzbrojených sekerami, nožmi a strelnými zbraňami vtrhla v utorok ráno do synagógy na jeruzalemskom predmestí Har Nof a zaútočila na modliacich sa ľudí. Atentát si vyžiadal piatich mŕtvych a niekoľko zranených. Traja zavraždení mali okrem izraelského pasu aj americký a štvrtý mal okrem izraelského občianstva aj britské.

Útočníkov zastrelili príslušníci privolaných bezpečnostných zložiek. Obaja pochádzali zo štvrte Džabal al-Mukabar vo východnom Jeruzaleme, kde následne došlo k výtržnostiam, počas ktorých mladí ľudia zapaľovali pneumatiky a hádzali kamene na policajtov. Tí použili ohlušujúce granáty a slzotvorný plyn.

Štyri obete atentátu pochovali hneď po krvavom čine za veľkého záujmu verejnosti. Piatu pochovajú dnes. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil demoláciu domov útočníkov.

Útok vyhrotil situáciu

Útok vyhrotil situáciu aj na iných miestach v Izraeli. V jeruzalemskom Starom meste napadli v utorok večer 20-ročného muža dvaja o rok mladší arabskí mladíci. Zaútočili naňho železnou tyčou a spôsobili mu ľahké zranenia. Páchateľov sa podarilo zadržať vďaka kamerovému záznamu.

Približne 300 pravicovo orientovaných Izraelčanov protestovalo v utorok večer na hlavnej príjazdovej ceste do izraelského hlavného mesta. Žiadali pomstu za útok na synagógu a vykrikovali heslá proti prorokovi Mohamedovi. Policajti dočasne zadržali 23 demonštrantov, vrátane mnohých tínedžerov, pretože nerešpektovali ich pokyny a blokovali cestu.

Palestínčania v pásme Gazy vyšli do ulíc a oslavovali teroristický útok, pričom páchateľov velebili ako mučeníkov a hrdinov. V rukách držali sekery, nože a fotografie oboch mužov.

Veriaci sa vrátili

Deň po útoku sa židovskí veriaci do synagógy na západnom predmestí Jeruzalema vrátili. V synagóge Kehilat Bnei Torah na jeruzalemskom predmestí Har Nof sa zišlo asi 30 ľudí, aby sa modlili za svojich štyroch súvercov, ktorí zomreli pri útoku, i za drúzskeho policajta, ktorý v noci nadnes podľahol zraneniam. Medzi modliacimi sa bolo aj mnoho ľudí, ktorí boli pri utorkovom útoku zranení.

"Bol som v synagóge a zrazu som počul výstrely. Nemal som potuchy, čo sa deje. Videl som teroristov, ako vošli, a potom ma jeden z nich začal naháňať s čímsi, čo sa podobalo na sekeru. Ani som necítil, že som zranený," uviedol pre izraelský server Ynetnews jeden z prítomných.

Mladý muž, ktorého otec bol pri útoku zranený, sa dnes ráno prišiel modliť za jeho zdravie. "Zastavili sme sa po ceste do nemocnice. Každý deň sa úprimne modlíme, ale teraz je to naozaj z hĺbky duše. Stav môjho otca sa zlepšuje," vysvetlil pre server Ynetnews.

Prví veriaci sa do synagógy vrátili už v utorok podvečer, v čase, keď sa na jeruzalemskom cintoríne Har HeMenuchot konal pohreb štyroch obetí: rabínov Mosheho Twerského, Avrahama Shmuela Goldberga a Kalmana Levina, ako aj Aryeha Kupinského.

Pápež krvavý útok odsúdil

Pápež František odsúdil dnes útok v synagóge na predmestí Jeruzalema, pri ktorom v utorok dvojica Palestínčanov zabila piatich ľudí. Hlava katolíckej cirkvi tiež vyjadrila znepokojenie nad zvyšovaním napätia v Izraeli, uviedla agentúra Reuters.

"S obavami sledujem znepokojivý nárast napätia v Jeruzaleme a v ďalších oblastiach Svätej zeme, ako aj neprijateľné násilné udalosti, ktoré sa nevyhýbajú ani náboženským miestam," povedal dnes pápež veriacim zhromaždeným na vatikánskom Námestí svätého Petra.

František zároveň vyzval obe strany blízkovýchodného konfliktu, aby ukončili špirálu nenávisti a násilia a podnikli "odvážne kroky" ku zmiereniu a pokoju. "Vybudovať mier je ťažké, ale žiť bez mieru je utrpením," vyhlásil pápež.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok