Protestujúci v Hongkongu sa pokúsili obsadiť parlament

TASR TA3
19.11.2014 06:36

Prodemokratickí demonštranti v Hongkongu sa v noci nadnes po takmer ôsmich týždňoch protestov neúspešne pokúsili obsadiť budovu parlamentu bývalej britskej kolónie. Polícia proti nim nasadila paprikový sprej a obušky, informovala agentúra DPA.

Protestujúci v Hongkongu sa pokúsili obsadiť parlament
SITA/AP

"Približne o jednej hodine (v utorok o 18.00 h SEČ) sa niektorí demonštranti pokúsili preraziť si cestu do  komplexu Legislatívnej rady a spôsobili škody na rôznych častiach budovy," oznámila hongkonská polícia.
Svedkovia uviedli, že demonštranti chceli na budove rozbiť sklenené výplne a dvere.

Podľa agentúry Reuters sa malej skupine demonštrantov podarilo dostať do budovy cez bočné dvere.
Policajti zadržali štyroch mužov vo veku 18-24 rokov a obvinili ich okrem iného z poškodzovania majetku a útoku na verejného činiteľa. Traja policajti utrpeli pri zásahu zranenia a museli ich ošetriť v nemocnici.

Policajti a robotníci začali v utorok vo vládnej štvrti Admiralty na základe súdneho nariadenia rozoberať barikády v okolí hlavného protestného tábora hnutia Occupy Central. V tábore neďaleko sídla vlády zostalo niekoľko sto aktivistov.


Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Podľa nej sa majú v roku 2017 v Hongkongu prvýkrát uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu.


V bývalej britskej kolónii Hongkong platí od jej návratu pod správu Číny v roku 1997 princíp "jedna krajina - dva systémy", zaručujúci do roku 2047 vysokú mieru autonómie a slobôd, volieb sa to však netýka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok