Talianska polícia zverejnila video iniciačného rituálu mafie

TASR TA3 youtube
18.11.2014 19:59

Bezprecedentný videomateriál s iniciačným rituálom do najvyšších vrstiev najväčšej svetovej zločineckej organizácie Ndrangheta zverejnila talianska protimafiánska polícia. Milánski prokurátori dnes na tlačovej konferencii ohlásili výsledky dvojročného vyšetrovania, napísala agentúra DPA.

Polícia tiež oznámila zatknutie 37 osôb podozrivých z členstva v kalábrijskej Ndranghete, ďalších troch podozrivých umiestnili do domáceho väzenia. Polícia za zamerala najmä na severotalianske mafiánske bunky zločineckého syndikátu v oblasti Lombardska pri hranici so Švajčiarskom, zatknutia sa konali aj na juhu krajiny.

"Po prvý raz sme naživo zdokumentovali prísahu a udeľovanie pozícií," uviedla na tlačovej besede talianska prokurátorka Ilda Boccassiniová. Súčasne dodala, že polícia našla notebook s inštrukčným materiálom pre rituál. Ndrangheta je organizácia so silne hierarchickým systémom. Podľa Boccassiniovej video dokumentuje, ako prežíva mafia vďaka sile tradície.

Iniciačný rituál do elitného tajného spoločenstva La Santa vo vnútri zločineckej organizácie zachytila skrytá policajná kamera. O rituáli vedela dovtedy polícia iba z opisov dezertérov.

Nového člena vyzvali, aby prisahal na rodinu do siedmej generácie, že bude chrániť česť svojich múdrych bratov. Nasledujú ďalšie inštrukcie. "Ak budeš neopatrný," varuje zasväcujúci muž v čapici nového člena, "tu sú tabletky s kyanidom." Alebo si zaisti vždy jednu guľku pre seba, dodáva iniciátor rituálu. Medzi tými, ktorí na videu skladajú prísahu, bol aj 17-ročný mladík.

Ndrangheta má sídlo v juhotalianskej Kalábrii, neskôr sa jej pôsobenie rozšírilo na sever krajiny, postupne do Nemecka, Španielska, Južnej Ameriky a Spojených štátov. V roku 2012 označil Ndranghetu šéf talianskej polície Antonio Manganelli za najsilnejšiu pašerácku organizáciu na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok