Rusko zastavilo dovoz mäsa z Čiernej Hory pre reexport z krajín EÚ

TASR
18.11.2014 14:46

Rusko dočasne zastavilo dovoz mäsa a dobytka z Čiernej Hory pre opakovaný reexport mäsa z krajín Európskej únie. Povedal to dnes agentúre RIA Novosti hovorca ruskej veterinárnej a fytosanitárnej služby Rosselchoznadzor Alexej Alexejenko.

Rusko zastavilo dovoz mäsa z Čiernej Hory pre reexport z krajín EÚ
SITA

"Veterinárna služba Čiernej Hory nemá našu dôveru, keďže vo viacerých prípadoch došlo k reexpotu mäsa z krajín Európskej únie," povedal Alexejenko. Ako dodal, zákaz sa týka všetkého mäsa a dobytka, pričom do platnosti vstupuje dnešným dňom.

Rusko už po inšpekcii v polovici októbra zastavilo dovoz niektorých mäsových produktov z Čiernej Hory, no tri firmy mohli do dnešného dňa stále na ruský trh vyvážať. Rosselchoznadzor koncom októbra varoval, že nevylučuje zavedenie úplného zákazu, ak bude reexport pokračovať. Veterinárna služba okrem toho uviedla, že v dôsledku možného reexportu uvažuje o zavedení zákazu dovozu aj v prípade ovocia a zeleniny z Albánska a Macedónska.

Moskva zaviedla ročné embargo na dovoz viacerých potravín a poľnohospodárskych produktov z EÚ a ďalších západných krajín začiatkom augusta ako odpoveď na sankcie týchto štátov voči Rusku. Západ tak reagoval na marcovú anexiu ukrajinského polostrova Krym a neskôr na postoj Moskvy ku kríze na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok