Súd kauzu nebankoviek 25-krát odročil, finále sa presúva na budúci rok

TA3 TASR
18.11.2014 11:03

Hlavné pojednávanie v kauze skrachovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest napriek prvotným očakávaniam ešte do finále nespeje.

Šanta: Ide o 25. odročenie

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku dnes odročil pojednávanie na 10. marca 2015, keďže jeden z obžalovaných Patrik Pachinger sa ospravedlnil z vážnych zdravotných dôvodov a súhlas na konanie v neprítomnosti nedal. Práve dnes mal vypovedať posledný svedok a v stredu sa očakával rozsudok.

Špeciálny prokurátor Ján Šanta novinárom povedal, že v tejto 13 rokov trvajúcej kauze ide už o 25. odročenie. Ani aktuálnemu ospravedlneniu Pachingera veľmi neverí. "Mám o tom vážne pochybnosti, ale momentálne je táto PN nespochybniteľná. Asi treba apelovať ne lekárov, aby PN posudzovali veľmi zodpovedne a rozlišovali medzi možnou a nemožnou účasťou na pojednávaní," uviedol.

Obžalovaní Jozef Majský aj Dávid Brtva, ktorí sa dnes na súd dostavili, sa zhodujú, že by už celý prípad chceli mať za sebou. "Kauza trvá takmer 13 rokov a neviem opísať tie pocity, keď človek je skutočne nevinný a z toho päť rokov sme strávili vo väzbe," povedal Dávid Brtva.


Obhajca Jozefa Majského Peter Filip nemá čo k dnešnému odročeniu povedať. "Nie je chybou mojou, ani môjho klienta, že bolo hlavné pojednávanie odročené. My sme naň boli pripravení. Bol som trošku smutný, že som o PN
Patrika P. nevedel, lebo som mohol mať voľnejšie posledné tri dni, keď som sa pripravoval," podotkol. Či sa kauza v marci uzavrie, nevie, lebo podľa jeho slov je potrebné vykonať ešte širšie dokazovanie.

Jeden z poškodených klientov nebankoviek, ktorý chodí na pojednávania pravidelne, označil ďalšie odročenie za biedu. "Takto sa to ťahá už 13 rokov, k ničomu to nevedie a naše peniaze sú fuč," konštatoval s tým, že on sám prišiel asi o 500.000 Sk (cca 16.600 eur).


Na marcové pojednávanie bude predvolaný svedok súdu Marián Albert. Ten mal pôvodne vypovedať dnes. Dôvod odročenia až na marec vysvetlil predseda senátu Vladimír Peteja zaneprázdnenosťou obhajcov. Šanta pôvodne odporúčal január.

Dlhoročné tresty im zrušili


Bývalý Špeciálny súd 27. apríla 2007 odsúdil Jozefa Majského na 12-ročný trest odňatia slobody, Dávida Brtvu na 11 rokov a
Patrika Pachingera na desať rokov väzenia. Najvyšší súd SR však verdikt zrušil. Finálne pojednávanie by malo na ŠTS pokračovať 18. a 19. novembra predvolaním ostatného svedka, prednesením záverečných rečí a vynesením rozsudku.

Dvere pobočiek nebankových subjektov ostali zatvorené 4. februára 2002 pod zámienkou auditu. Od obyvateľov dovtedy stihli vyzbierať 62,78 miliardy slovenských korún (vyše 2 miliardy eur), pričom poškodených ostalo asi 170.000 ľudí.

V konkurznom konaní dostali bývalí klienti Horizontu Slovakia naspäť 4,5 percenta zo svojich vkladov, spolu okolo 15,2 milióna eur. Konkurzný správca BMG Invest František Hadušovský uviedol, že konkurz stále prebieha a nie je ukončený pre neuzavreté súdne spory. Predpokladá, že konkurz by mohol byť ukončený do konca tohto roku alebo začiatkom roka 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok