Izrael zrejme zbúra domy príbuzných palestínskych útočníkov

SITA
17.11.2014 16:54

Rodiny niekoľkých Palestínčanov zo Západného brehu, ktorí majú na svedomí nedávne útoky proti Izraelčanom, dostali od izraelských úradov výzvu na vypratanie svojich domov. Domom hrozí demolácia, informovala agentúra AP.

Izrael zrejme zbúra domy príbuzných palestínskych útočníkov
SITA/AP

Tento vývoj podľa AP svedčí o tom, že Izrael stupňuje jednu zo svojich najviac kritizovaných metód trestania Palestínčanov, keď búra domy rodín príbuzných s osobami podozrivými zo spáchania útokov na Izraelčanov. Ide pritom o páchateľov útokov, ktoré sa skončili smrteľnými zraneniami Izraelčanov, nie o tých Palestínčanov, ktoré hádžu kamene či zápalné fľaše do izraelských vojakov.

Podľa vyhlásenia izraelskej armády rodiny majú 48 hodín, aby sa odvolali proti úradnému rozhodnutiu o demolácii svojho príbytku. Ak tak neurobia, alebo ak bude odvolanie zamietnuté, domy by mohli byť okamžite zbúrané.
Izraelská polícia dnes informovala, že vo východnom Jeruzaleme má vytipovaných niekoľko domov, ktoré by mali byť zbúrané alebo zapečatené, ale čaká sa ešte na definitívny súhlas vlády.

Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld dnes nespresnil, koľkých domov sa opatrenie týka.

Izraelská ľudskoprávna organizácia Becelem však dnes uviedla, že izraelská polícia v uplynulých dňoch navštívila vo východnom Jeruzaleme štyri domy patriace príbuzným palestínskych útočníkov - zrejme v rámci príprav na zbúranie alebo zapečatenie objektov. AP vo svojej správe uviedla, že Becelem túto politiku izraelskej vlády dôrazne odsudzuje.

Príkazy na demolácie sa vydávajú na základe pokynu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý prednedávnom uviedol, že Izrael sa k tejto praxi vracia v reakcii na vlnu palestínskych útokov proti Izraelu v Jeruzaleme. Tento prístup Izrael prestal uplatňovať v roku 2005 po tom, ako bezpečnostné orgány spochybnili jeho účinnosť. Mnoho Izraelčanov však žiadalo vrátiť sa k týmto praktikám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok