Rusko a Poľsko si navzájom vyhostili diplomatov

TASR
17.11.2014 13:40

Rusko dnes oznámilo, že Poľsko vyhostilo niekoľko ruských diplomatov. Moskva v reakcii na to prijala odvetné opatrenia a vyhostila niekoľko poľských diplomatov. Podľa agentúry Reuters dôvod vyhostenia ruských diplomatov nie je jasný a nie sú známe ani bližšie detaily celej procedúry.

Rusko a Poľsko si navzájom vyhostili diplomatov
SITA/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v dnešnom vyhlásení uviedlo, že poľské úrady podnikli "nepriateľský a ničím neodôvodnený krok". V súvislosti s tým Rusko prijalo "adekvátne opatrenia a niekoľko poľských diplomatov už opustilo územie našej krajiny". Ako dôvod svojho postupu Rusko uviedlo, že aktivity poľských diplomatov boli nezlučiteľné s ich diplomatickým statusom.

O možnosti vyhostenia diplomatov sa v Poľsku začalo hovoriť v októbri v súvislosti s odhalením škandálu, do ktorého bol zapletený právnik s dvojitým - ruským aj poľským občianstvom -, ako aj dôstojník poľskej armády. Obaja muži sú podozriví zo špionáže v prospech cudzieho štátu. Na oboch súd uvalil trojmesačnú vyšetrovaciu väzbu. Prípadom sa zaoberá poľská prokuratúra.

Ako dnes informovala agentúra TASS, poľský denník Gazeta Wyborcza koncom októbra napísal, že poľská rozviedka požiadala poľské ministerstvo zahraničných vecí, aby začalo procedúru vyhostenia viacerých ruských diplomatov. Poľský denník už vtedy pripustil, že poľská vláda o ich vyhostení zrejme nebude podrobnejšie informovať.

O vyhostení jednej členky svojho diplomatického zboru v Moskve informovalo počas uplynulého víkendu aj Nemecko. Išlo o odvetné opatrenie Ruska, ktorým reagovalo na vyhostenie ruského diplomata pôsobiaceho v Bonne, o ktorom nemecké médiá špekulovali, že je špiónom.

Vzťahy medzi Moskvou a členskými štátmi EÚ sú napäté kvôli kríze na Ukrajine a sankciám uvaleným západnými spojencami v súvislosti s ruským postojom voči Ukrajine i kvôli anektovaniu Krymského polostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok