Pápež odsúdil eutanáziu a umelé oplodnenie

TASR
15.11.2014 19:35

Pápež František odsúdil dnes hnutie presadzujúce právo na smrť a povedal, že pokladať eutanáziu, ktorá je v skutočnosti hriechom proti Bohu a Stvoreniu, za dôstojný akt, je v skutočnosti "prejavom falošného súcitu". Informovala o tom agentúra Reuters.

Pápež odsúdil eutanáziu a umelé oplodnenie
SITA/AP

Okrem eutanázie odsúdil dnes pápež aj interrupcie, umelé oplodnenie in vitro(alebo "vedecké vytváranie detí") a výskum zárodočných kmeňových buniek (alebo "využívanie ľudských bytostí na laboratórne pokusy v mene údajnej záchrany iných ľudí")

"Je to zahrávanie sa so životom. Vyvarujte sa ho, pretože je to hriech proti Stvoriteľovi, proti Bohu Stvoriteľovi," povedal dnes František vo Vatikáne členom Asociácie talianskych katolíckych lekárov.

Podľa pápeža je hnutie za asistovanú samovraždu príznakom súčasnej "kultúry vyraďovania", ktorá chorých a starých pokladá za zbytočnú spoločenskú príťaž.

František lekárov vyzval, aby v záujme presadzovania náuky cirkvi o dôstojnosti života postupovali odvážne a robili nepopulárne rozhodnutia, aj keby si to vyžadovalo uplatnenie výhrady vo svedomí. Začiatkom tohto mesiaca vatikánski bioetici odsúdili ako "trestuhodnú" asistovanú samovraždu mladej Američanky Brittany Maynardovej, ktorá trpela nevyliečiteľnou rakovinou mozgu, a svoje rozhodnutie podstúpiť eutanáziu zdôvodňovala túžbou dôstojne zomrieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok