MMF varuje, že nízke ceny ropy poškodia ruskú ekonomiku

SITA
14.11.2014 11:15

Medzinárodný menový fond (MMF) privítal kroky Ruska smerujúce k uvoľneniu výmenného kurzu ruského rubľa. Fond však varoval, že tieto kroky by nemuseli byť dostatočné na zmiernenie dopadu klesajúcich cien ropy na ruskú ekonomiku, ktorá je závislá na exporte ropy.

MMF varuje, že nízke ceny ropy poškodia ruskú ekonomiku
SITA

Šéfka ruskej centrálnej banky Elvíra Nabiullina tento týždeň informovala, že banka končí s intervenciami voči rubľu v hodnote 350 mil. USD denne. Banka opúšťa obchodovací koridor ruského rubľa a umožňuje kurzu meny voľný pohyb. Hovorca MMF Bill Murray vyhlásil, že toto rozhodnutie by malo zlepšiť schopnosť krajiny kontrolovať infláciu a pomôcť ruskej ekonomike vyrovnať sa s externými šokmi. "Devalvácia však nemôže úplne ochrániť ekonomiku pred dopadmi nižších cien ropy a hospodársky rast krajiny bude pravdepodobne ďalej oslabovať,“ povedal Murray.

Ruská centrálna banka očakáva, že sankcie Západu voči Rusku ostanú v platnosti do konca roku 2017. Vyplýva to z trojročnej stratégie jej monetárnej politiky, ktorú zverejnila tento týždeň. Ruská ekonomika by podľa centrálnej banky mala v roku 2015 mala stagnovať a v roku 2016 by si mala pripísať len 0,1 %. Jej základný scenár tiež počíta s tým, že kapitálové investície v budúcom roku poklesnú o 3,1 %. Nepriaznivá prognóza podčiarkuje škodlivý dopad dvoch hlavných externých šokov, ktorými sú protiruské sankcie a klesajúce ceny ropy. Ruská centrálna banka predpokladá, že ceny uralskej ropy sa v roku 2015 budú pohybovať na priemernej úrovni 95 USD za barel, no do roku 2017 poklesnú na 90 USD za barel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok