Za volebnú korupciu hrozí päťročné väzenie

SITA
14.11.2014 08:42

Za kupovanie hlasov vo voľbách hrozí väzenie na jeden až päť rokov. Trestný čin volebnej korupcie je v Trestnom zákone od septembra 2011. Odvtedy Národná kriminálna agentúra a predtým ešte Úrad boja proti korupcii preverovali 27 prípadov možnej volebnej korupcie.

Za volebnú korupciu hrozí päťročné väzenie
TA3

"Podnety, kde bolo podozrenie zo spáchania uvedeného trestného činu, boli získané na základe vlastných informácií, anonymných oznamovateľov, ale aj od konkrétnych osôb," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Doteraz obvinili ľudí v štyroch prípadoch.

Sándor S. čelí obvineniu za to, že pri vlaňajších voľbách do samosprávnych krajov v obci Šimonovce v okrese Rimavská Sobota údajne oslovil niektoré osoby, aby zakrúžkovali konkrétnych kandidátov na poslancov. Za to im vraj poskytol päťeurovú poukážku na zľavu pre taxi a zároveň im sľúbil tabak.

Za volebnú korupciu stíhajú aj Štefana F. a Slávku F. Podľa polície počas kampane parlamentnej strany k eurovoľbám vo Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda žiadal Štefan F. ako miestny vajda pre seba peniaze za vybavenie najmenej štyritisíc hlasov. Jeden hlas pritom ohodnotil na štyri eurá. Dva prípady volebnej korupcie odhalili policajti aj v súvislosti s nastávajúcimi komunálnymi voľbami.

Trestné stíhanie v súvislosti s voľbami hrozí aj v rámci trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. Na šesť mesiacov až tri roky môže skončiť vo väzení ten, kto inému násilím alebo hrozbou násilia, či ľsťou bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta vo voľbách. Trestné je tiež nútenie k voľbe určitého kandidáta.

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok