Končí sa summit ASEAN, na programe je zóna voľného obchodu

TASR TA3
13.11.2014 13:06

Svetoví lídri budú dnes v druhý a zároveň posledný deň summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito hovoriť predovšetkým o otázkach súvisiacich s regionálnou zónou voľného obchodu.

Končí sa summit ASEAN, na programe je zóna voľného obchodu
SITA/AP

K rokovaniu lídrov štátov juhovýchodnej Ázie - nazvaného stručne "východoázijský summit" - sa pridajú aj predstavitelia z Číny, Japonska, Južnej Kórey, Austrálie, Indie a Nového Zélandu, ako aj americký prezident Barack Obama, píše agentúra DPA.

V stredu, prvý deň rokovaní, vyzvali účastníci podujatia na ďalšiu ekonomickú integráciu spojenú s vytvorením tzv. Hospodárskeho spoločenstva ASEAN-u (AEC), ktoré má začať fungovať do konca budúceho roka.

ASEAN, blok tvorený desiatimi krajinami, sa zaviazal bojovať proti nárastu extrémizmu i proti rôznym medzinárodným problémom, ako sú ebola či klimatické zmeny.


V priebehu dnešného dňa sa šéf Bieleho domu Obama stretne na bilaterálnych rozhovoroch s
mjanmarskýmprezidentom Thein Seinom. Očakáva sa, že najvyššieho predstaviteľa Mjanmarska bude presviedčať o nevyhnutnosti uskutočnenia férových a spravodlivých parlamentných volieb, ktoré majú byť v Mjanmarsku - bývalej Barme - budúci rok.

V agende rokovaní oboch štátnikov by podľa očakávaní mohla byť aj otázka dodržiavania ľudských práv v
Mjanmarsku - predovšetkým kontroverzné zaobchádzanie s Rohingami, minoritou moslimského vierovyznania.

Členskými štátmi združenia ASEAN sú Brunej Indonézia, Malajzia, Filipíny, Singapur, Thajsko, Vietnam, Kambodža, Laos a
Mjanmarsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok