BR OSN o Ukrajine: Hrozí vojna v plnom rozsahu

SITA TA3
13.11.2014 07:53

Bezpečnostná rada OSN sa v stredu zišla už 26. krát na mimoriadnom zasadnutí venovanom kríze na Ukrajine, ktoré sa uskutočnilo na žiadosť USA, jeho výsledkom však opäť nie sú žiadne konkrétne kroky.

BR OSN o Ukrajine: Hrozí vojna v plnom rozsahu
SITA/AP

Dočasný námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jens Toyberg-Frandzen na stretnutí vyhlásil, že organizácia má "hlboké obavy z možnosti návratu k plnorozmerným bojom" po tom, ako Rusko podľa najvyššieho veliteľa NATO vyslalo na východ Ukrajiny svojich vojakov a mesto Doneck zažíva najprudšie ostreľovanie za posledné týždne i napriek prímeriu medzi vládnymi silami a separatistami. Konflikt by sa tiež podľa neho mohol stať "zmrazeným" a trvať niekoľko rokov alebo desaťročí.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová sa na zasadnutí vyjadrila, že Rusko "hovorí o mieri, ale stále podporuje vojnu", zatiaľ čo ruský zástupca Aleksandr Pankin otvoril svoju reč varovaním, aby sa zo zasadnutí Bezpečnostnej rady nestávali frašky. Vlnu kritiky zo strany ostatných členov orgánu pritom označil za "opäť jeden z prienikov do propagandy dosahujúcej nové vrcholy". Rusko je jedným z piatich stálych členov rady s právom veta a obvinenia z podporovania východoukrajinských separatistov naďalej popiera. Ostrá kritika voči Moskve zaznela z úst litovskej veľvyslankyne Raimondy Murmokaite, ktorá hovorila o vedení "nevyhlásenej vojny" proti Ukrajine a stredajšie vyhlásenie o vysielaní ruských bombardérov do rôznych častí sveta označila za prejav "agresívnejšieho jednostranného vystupovania Ruska značne presahujúceho hranice Ukrajiny". Zástupca Kyjeva Jurij Serhejev zase vystúpil s tvrdením, že "jediným dôvodom, prečo na východe Ukrajiny ešte nevypukla otvorená vojna, je zdržanlivosť Ukrajiny".

Viac nám povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok