Prvá česká lekáreň ponúka liečebnú marihuanu, vraj na bolesť

TASR
12.11.2014 13:19

V prvej lekárni v Česku ponúkajú od utorka liečebné konope s obsahom od šiestich do 19 percent účinnej látky THC, ktorá dokáže tlmiť bolesť. Jeden gram stojí 300 českých korún (zhruba 11 eur). Na elektronický predpis ho môže predpisovať reumatologička a spolumajiteľka lekárne Medical Plus v meste Uherské Hradiště v moravskej oblasti Slovácko Eva Dokoupilová.

Prvá česká lekáreň ponúka liečebnú marihuanu, vraj na bolesť
SITA

Farmaceutka patrila k prvým reumatológom v ČR, ktorých začiatkom februára zaregistroval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) na predpisovanie liečebných konopí - ich sušených kvetov.

Liečebné konope môžu lekári predpisovať napríklad na tlmenie bolesti pri reumatických ochoreniach. "Každý pacient bude poučený a s elektronickým receptom môže ísť do lekárne. Aj u lekára, aj u nás sa dozvie, aké obmedzenia sa s užívaním konopí spájajú. Nesmie napríklad viesť motorové vozidlo," vysvetlil ďalší spolumajiteľ lekárne a manžel reumatologičky Ivan Dokoupil.

Liečebné konope možno aplikovať dvoma spôsobmi - hlavnou formou je inhalácia. "Pomocou vaporizéra, do ktorého sa dá určité množstvo konopí. Vo vnútri sa látka zahreje a vznikne para, ktorá ide do vrecka, a z neho potom inhaluje liečebné konope pacient. Je to najúčinnejšia forma," dodal Dokoupil.

Druhá možnosť užívania je ľudovejšia - účinné látky obsiahnuté v konopiach sa rozpúšťajú v tukoch, takže táto sušená rastlina sa aplikuje do buchiet alebo sa vkladá do zahriatej masti či masla, informoval Dokoupil. Spolumajiteľ lekárne v Uherskom Hradišti zároveň neodporúča fajčiť konope. Pri spaľovaní papiera a všetkých ostatných látok vzniká totiž mnoho škodlivín.

Po prvom boome, ktorí lekárnici v Česku očakávajú, sa počet pacientov užívajúcich konope ustáli v spomínanej lekárni približne na desať. Päťgramové balenie totiž stojí 1500 korún (zhruba 54 eur) a nie každý si ho bude môcť dovoliť. Celý rad pacientov sa zrejme vráti k bezplatnému fentanylu, utišujúcemu lieku s obsahom opiátov, ktorý sa na telo prikladá v podobe náplasti a jeho účinok trvá dva dni.

Liečebné konope nie sú hradené zo zdravotného poistenia, ale malo by to tak byť, zhodujú sa pacienti, lekári aj lekárnici. Nádej majú, napísali Novinky.cz. Podľa niektorých odborníkov je dokázané, že konope u niektorých pacientov tlmí chronické bolesti oveľa lepšie než ópiové lieky. Dobré výsledky sú dokázané aj u pacientov s roztrúsenou sklerózou.

SÚKL nezaradil liečebné konope do zoznamu hradených liekov, ale oznámil, že je povinný prehodnotiť svoje rozhodnutie, ak mu budú predložené nové dôkazy o účinnosti liečebných konopí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok