Prezident Kiska prezradil, ako bude hlasovať v referende o rodine

SITA
12.11.2014 11:37

Ako človek konzervatívny vraj podporí prvé dve otázky referenda, pri otázke týkajúcej sa oblasti sexuálnej výchovy na školách však bude proti.

Prezident Kiska prezradil, ako bude hlasovať v referende o rodine
SITA

"Sú otázky, pri ktorých mám veľmi jasné stanovisko. Som človek konzervatívny s porozumením toho, čo očakávajú menšiny alebo druhá skupina," vyhlásil Kiska na dnešnej tlačovej besede. V prípade poslednej referendovej otázky však bude proti, hoci súhlasí s tým, že množstvo vecí v školstve nefunguje dobre a rozumie tiež výhradám k tomu, čo sa niekedy na školách učí. "Ale napriek tomu si myslím, že je nutnosťou, aby v školách bolo základné vzdelanie v oblasti sexuálnej výchovy," ozrejmila hlava štátu svoje stanovisko.

Referendum by malo obsahovať tri otázky. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ Prezident však ešte referendum vyhlásiť nemôže, keďže ústavný súd mu stále nedoručil svoje rozhodnutie. Hlave štáte sa zdá, že súdu to trvá pridlho. "Pokiaľ nedôjde v najbližšom období ku krokom, určite vyviniem vlastnú iniciatívu k tomu, aby bolo to rozhodnutie doručené do kancelárie prezidenta čím skôr," konštatoval Kiska. Hneď ako mu rozhodnutie doručia, v termínoch, ktoré sú mu dané, referendum vyhlási.

Ústavný súd koncom októbra na neverejnom zasadaní pléna rozhodol, že tri otázky referenda o rodine sú v súlade s ústavou, jedna nie. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?"

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov, a to do 30 dní od prijatia petície občanov. Prezident môže pred vyhlásením referenda podať na Ústavný súd SR návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. Ak prezident podá na ústavný súd návrh na rozhodnutie, od podania návrhu až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia Ústavného súdu SR spomínaná lehota neplynie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok