OSN predĺžila mierovú misiu v Bosne, Rusko sa zdržalo hlasovania

TASR
12.11.2014 08:17

Rusko po prvý raz za 14 rokov odmietlo v utorok podporiť predĺženie mierovej misie Európskej únie v Bosne a Hercegovine s tým, že krajinu by nemali vonkajšie sily nútiť k vstupu do EÚ.

OSN predĺžila mierovú misiu v Bosne, Rusko sa zdržalo hlasovania
wiki

Hlasovanie v Bezpečnostnej rade OSN vyzdvihlo napätie, ktoré v posledných mesiacoch vzrástlo medzi Rukom a Západom, najmä v súvislosti s Ukrajinou, napísala tlačová agentúra AP.

Zvyšní členovia rady s predĺžením vojenskej operácie EUFOR Althea o jeden rok súhlasili, Rusko sa zdržalo hlasovania.
Utorkové hlasovanie prišlo po tom, ako USA a EÚ minulý týždeň privítali nemecko-britskú iniciatívu s cieľom posunúť Bosnu bližšie k členstvu v únii. Návrh by znamenal odloženie opatrení týkajúcich sa komplikovanej otázky menšinových práv, pokým by Bosna pokračovala v reformách hospodárstva a posilňovaní právneho poriadku.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin návrh odmietol s tým, že akýkoľvek pohyb Bosny smerom k EÚ "nemôže byť vnútený zvonku".

Ide o prvé hlasovanie o predĺžení mierovej misie v Bosne za 14 rokov, ktoré nebolo jednomyseľné, uviedol predstaviteľ Británie Michael Tatham. Ten postoj Ruska označil za "cynický a hlboko poľutovaniahodný" s tým, že argument Moskvy o vnucovaní cesty do EÚ zvonka je pohŕdaním voči občanom Bosny.

Účastníci diskusie v BR OSN poukázali na všeobecné znepokojenie, pokiaľ ide o stagnáciu Bosny v čase pokračujúcich politických sporov a vysokej nezamestnanosti. Rusko však namiesto toho varovalo pred hrozbou militantného islamu, uviedla AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok