Borec podal disciplinárne návrhy na troch sudcov najvyššieho súdu

SITA TA3
11.11.2014 18:46

Minister spravodlivosti Tomáš Borec navrhol disciplinárne potrestať troch sudcov najvyššieho súdu. Návrh súvisí s prípadom dnes už právoplatne odsúdeného Štefana Szabóa za dve úkladné vraždy na doživotie. Szabó sa dostal na jar z väzby na slobodu, a to po údajnej chybe členov senátu najvyššieho súdu.

Borec podal disciplinárne návrhy na troch sudcov najvyššieho súdu
SITA

"Môžeme potvrdiť, že boli podané návrhy na začatie disciplinárneho konania voči trom členom senátu Najvyššieho súdu SR za zavinené porušenie povinnosti sudcu," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Sudcom navrhujú vziať 50 percent platu na päť mesiacov.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku prvýkrát odsúdil Štefana Szabóa vlani v októbri za dve úkladné vraždy na doživotie, voči verdiktu sa odvolal na najvyšší súd. Trojčlenný senát najvyššieho súdu vinu za jednu vraždu uznal, pri druhej mal výhrady, a preto prvostupňový rozsudok zrušil a prípad vrátil späť na Špecializovaný trestný súd. Szabó v priebehu odvolacieho konania podal aj žiadosť o prepustenie z väzby. O tejto žiadosti však senát na najvyššom súde nerozhodol. Špecializovaný trestný súd sa to potom snažil napraviť, ale bolo neskoro, keďže približne dva mesiace nebolo o väzbe rozhodnuté, čím boli porušené práva obvineného. Po Szabóovej sťažnosti na najvyšší súd ho musel iný senát z väzby prepustiť. Od apríla je tak Štefan Szabó na slobode. Špecializovaný trestný súd ho 13. mája druhý raz odsúdil na doživotie, pričom pri rozsudku bol Szabó osobne. Znova sa odvolal na najvyšší súd, ktorý mu napokon 29. októbra potvrdil vinu aj za druhú vraždu a tiež aj doživotný trest. Na definitívne rozhodnutie na najvyšší súd však už Szabó neprišiel. Keďže do väzenia odvtedy nenastúpil, policajti po ňom pátrajú. "Polícia dostala 3. novembra príkaz na dodanie hľadaného do výkonu trestu odňatia slobody," uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Pátranie platí v krajinách schengenského priestoru.

Doživotný trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia dostal Szabó za vraždy dvoch mužov, ktorým dlhoval peniaze. Mŕtvolu Andreja Wolfa našli v jeho garáži pri záhradnej chate po tom, ako ho zadržali. Zatkli ho krátko po vražde Tibora Kováča z Holiar z okresu Komárno. Kováč prišiel o život v júni 2012 a Wolf je mŕtvy od novembra 2009. Szabóa odsúdili aj za to, že mal nelegálne zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok