EÚ: Nemecko malo právo nevyplatiť Rumunke sociálne dávky

SITA TA3
11.11.2014 16:15

Nemecko malo právo nevyplatiť sociálne dávky v nezamestnanosti rumunskej imigrantke, ktorá v Nemecku nikdy nepracovala, ani si prácu nehľadala. V utorok to uviedol Európsky súdny dvor v prípade Rumunky, ktorá sa súdi s pracovným úradom v nemeckom Lipsku.

EÚ: Nemecko malo právo nevyplatiť Rumunke sociálne dávky
SITA/AP

Súd vo verdikte konštatoval, že členské štáty EÚ nemusia za istých okolností vyplácať sociálne dávky občanom iných krajín únie. Títo občania síce majú rovnaké práva ako občania domovských krajín, no ich pobyt musí spĺňať smernice EÚ ako aj daného štátu.

Súdny dvor poukázal na smernicu, ktorá má zabrániť ekonomicky neaktívnym občanom únie vo využívaní sociálneho systému iných členských krajín na financovanie svojej existencie v tomto štáte. Súd tiež pripomenul, že hostiteľský štát nie je počas prvých troch mesiacov pobytu povinný priznať občanovi inej krajiny žiadne sociálne dávky. Ak zostanú v krajine dlhšie a nepracujú, musia mať vlastné zdroje na život.

Prípad je v EÚ sledovaný najmä pre snahy Británie obmedziť sociálnu pomoc osobám z iných členských štátov. Londýn tvrdí, že mnohí prisťahovalci britský sociálny systém zneužívajú. Aj Nemecko nedávno schválilo zákon, podľa ktorého môže Berlín zakázať vstup do krajiny osobám zneužívajúcim jeho sociálny systém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok