Kapitána juhokórejského trajektu Sewol poslali za mreže na 36 rokov

TASR TA3
11.11.2014 06:48

Juhokórejský súd v meste Kwangdžu dnes uznal 69-ročného kapitána potopeného trajektu Sewol za vinného zo zanedbania povinností a odsúdil ho na 36 rokov väzenia, ale zbavil ho obvinenia zo zabitia, za ktoré pre neho prokuratúra požadovala trest smrti. Oznámila to agentúra Reuters.

Kapitána juhokórejského trajektu Sewol poslali za mreže na 36 rokov
SITA/AP

Hlavného strojného inžiniera lode súd uznal vinným zo zabitia, pretože nepomohol dvom zraneným kolegom z posádky a odsúdil ho na 30 rokov väzenia. Všetkých zvyšných 13 členov posádky, ktorí prežili haváriu trajektu, súd uznal za vinných z rozličných obvinení vrátane nedbanlivosti, a odsúdil ich na nepodmienečné tresty v dĺžke od päť do 20 rokov.
Preťažený trajekt Sewol sa 16. apríla počas pravidelnej cesty na výletný ostrov Čedžu prevrátil a potopil. Pri katastrofe zahynulo viac ako 300 ľudí, prevažne tínedžerov na školskom výlete.

Videozáznam, na ktorom vidno posádku ako opúšťa loď po tom, ako inštruovala cestujúcich, aby zostali vo svojich kabínach, vyvolal v Južnej Kórei obrovský hnev. Ľudia požadovali, aby boli vinníci tvrdo potrestaní.

Hnev a smútok zachvátili národ po tejto najhoršej námornej katastrofe za niekoľko desaťročí a na vládu prezidentky Pak Kun-hje sa zniesla ostrá kritika za údajne nezvládnutú záchrannú operáciu, pripomína Reuters,


Iba 172 zo 476 ľudí na palube, cestujúcich a posádky, sa zachránilo. Z 304 potvrdených mŕtvych alebo ešte stále nezvestných bolo 250 detí, navštevujúcich ešte školu.


Ešte pred vynesením rozsudkov nad posádkou trajektu Sewol dnes juhokórejská vláda odvolala pátranie po telách zvyšných deviatich nezvestných. Zdôvodnila to ohrozením pracovníkov tímu v dôsledku zhoršujúcich sa podmienok na potopenom vraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok