Gojowczyk sa postaral o druhý nemecký titul po piatich rokoch

SITA
9.11.2014 23:17

Nemecký tenista Peter Gojowczyk nasadený ako siedmy zvíťazil v nedeľňajšom finále dvojhry na 15. medzinárodných otvorených majstrovstvách SR pod názvom ATP Challenger Tour Slovak Open v NTC v Bratislave (3. - 9. novembra, dotácia 85 000 + H, tvrdý povrch v hale) nad Uzbekom Farruchom Dustovom za 86 minút 7:6 (2), 6:3.

Gojowczyk sa postaral o druhý nemecký titul po piatich rokoch
SITA

Ťažil aj z toho, že v sobotu strávil v semifinále na kurte o 104 minút menej. "Pavúkom" prešiel bez odovzdania čo i len setu.

"Cítim sa perfektne, som veľmi šťastný. V prvom sete to bolo náročné a tesné, ja som však lepšie zvládol kľúčové body v tajbrejku. V druhom dejstve to napriek môjmu náskoku 4:0 nebolo oveľa jednoduchšie. Farruch sa totiž nevzdával, ešte znížil na 3:4. Bojoval až do konca, už nemal čo stratiť. Našťastie, herne aj mentálne som v tej koncovke napokon obstál," povedal šampión pre RTVS.

"Gratulujem Farruchovi, celý týždeň predvádzal skvelý tenis. Mne tento úspech dodal veľa sebavedomia pred budúcotýždňovým challengerom v Helsinkách. Verím, že mi herná pohoda vydrží. Rád by som ešte povedal, že môj prvý tréner žil v Bratislave. Presťahoval sa do Mníchova, kde sme spolu začínali pri mojich tenisových krokoch. Osobne tu dnes nebol, ale dúfam, že finále sledoval v televízii," vyhlásil Gojowczyk na slávnostnom ceremoniáli, citoval ho web podujatia SlovakOpen2014.sk.

Dustov skonštatoval: "Gratulujem Petrovi k triumfu. V Bratislave som štartoval prvý raz a tento turnaj je veľmi dobre organizovaný. Diváci nám žičili a naozaj som si to tu užil."

Gojowczyk v tajbrejku úvodného setu v Aegon aréne síce prišiel o náskok 2:0, ale od stavu 2:2 už bodoval iba on. V druhom dejstve unikol na 4:0 a zvyšok v pohode zvládol, hoci v šiestej hre prišiel o servis a následne si Dustov preniesol ten svoj na 3:4. Gojowczyk však zvládol svoj servis na 5:3 a na returne v deviatom geme krížnym bekhendovým obhdodením premenil druhý mečbal. Je druhým nemeckým šampiónom v Bratislave po Michaelovi Berrerovi, ktorý sa presadil v sezóne 2009. Vo finále neuspeli Rainer Schüttler (2000) a Björn Phau (2012).

Dvadsaťpäťročný 107. hráč svetového rebríčka ATP Gojowczyk si odnáša 110 bodov do renkingu a prémiu 12 250 eur, zdolanému 28-ročnému Dustovovi (148.) patrí 65 bodov a 7200 eur.

Rodák z Dachau Gojowczyk v piatkovom štvrťfinále vyradil domáceho víťaza Slovak Open 2011 a 2013 Lukáša Lacka, Dustov v rovnakej fáze prekonal Norberta Gombosa. Obaja finalisti debutovali na tomto turnaji.

Gojowczyk znížil v bilancii zo vzájomných súbojov s Dustovom na 1:2. Uzbekovi podľahol v sezóne 2008 na challengeri v Eckentali aj v roku 2009 na podujatí ITF Futures vo Schwieberdingene (6:7 /8/, 4:6, resp. 6:4, 4:6, 4:6, zhodne na "harde"). V pondelok sa podľa predbežných nezáväzných prepočtov posunie na 82. pozíciu v počítačovom poradí, dosiaľ najvyššie bol na 99. mieste. Raduje sa zo svojej tretej challengerovej trofeje. V tejto sezóne sa presadil aj v januári takisto na "harde" pod strechou v Heilbronne.

Dustov k 10. novembru pôjde na 128. pozíciu v hodnotení, čím len tesne zaostane za osobným rekordom v podobe augustového 127. stupienka.

Už v sobotu vo finále štvorhry triumfovali britskí bratia Ken a Neal Skupskí nad domácim Norbertom Gombosom a Čechom Adamom Pavláskom, držiteľmi voľnej karty, za 69 minút 6:3, 7:6 (3). 

Dvojhra - finále:
Peter Gojowczyk (Nem.-7) - Farruch Dustov (Uzb.) 7:6 (2), 6:3 za 86 minút

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok