Diplomati Iránu, USA a EÚ rokujú o iránskom jadrovom programe

TASR
9.11.2014 17:06

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa dnes stretol so šéfom diplomacie USA Johnom Kerrym a vyjednávačkou Európskej únie Catherine Ashtonovou v snahe pokročiť v úsilí o vyriešenie sporu okolo iránskeho jadrového programu, informovala agentúra Reuters.

Diplomati Iránu, USA a EÚ rokujú o iránskom jadrovom programe
TASR

Dvojdňové rozhovory v ománskom Maskate sú súčasťou procesu rokovaní, ktorých cieľom je obmedziť kontroverzný iránsky program obohacovania uránu výmenou za postupné rušenie sankcií uvalených na Teherán. Šestica svetových veľmocí a Irán si dali na dosiahnutie dohody termín do 24. novembra.

Západ podozrieva Irán z tajného vývoja prostriedkov na výrobu jadrových zbraní, čo však islamská republika popiera s tým, že jej nukleárny program má výlučne mierové účely.

K najchúlostivejším nevyriešeným otázkam patria podľa západných diplomatov celková iránska kapacita na obohacovanie uránu, čas, na aký má byť uzavretá dlhodobá dohoda, a časový plán zmierňovania medzinárodných sankcií.

Zaríf dnes povedal, že stredobodom trojstranného stretnutia v ománskej metropole je obohacovanie uránu - koľko obohateného uránu môže Teherán vyrobiť a teda aj koľko centrifúg môže na tento proces používať. "Pre technické sporné body máme dobré riešenia," uviedol pre iránske médiá. Podľa nepotvrdených správ by týmto riešeniam malo patriť uskladnenie iránskych zásob uránu v Rusku.

"Jadrové zbrane nemajú miesto v našej obrannej doktríne," vyhlásil Zaríf podľa agentúry DPA. Dodal však, že medzinárodné spoločenstvo musí stanoviť jasný časový rámec zrušenia sankcií. "Sankcie nie sú v spore okolo jadrového programu riešením, ale ďalším problémom," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok