Nemecko oslavuje 25. výročie pádu Berlínskeho múru

TA3 TASR
9.11.2014 07:35

Nemecká kancelárka Angela Merkelová viedla dnes oslavy 25. výročia pádu Berlínskeho múra, ktorý označila za príklad túžby ľudí po slobode. Vzdala tiež poctu tým, ktorí pomohli zvrhnúť bariéru, ktorá bola viac ako 28 rokov symbolom studenej vojny.

Merkelová v prejave na hlavnej spomienkovej slávnosti vyzvala tiež svetové spoločenstvo na riešenie medzinárodných konfliktov a dodržiavanie ľudských práv, informovala agentúra DPA.

"Môžeme zmeniť veci k lepšiemu - to je posolstvo pádu Berlínskeho múra," povedala s tým, že toto posolstvo je namierené predovšetkým k ľuďom na Ukrajine, v Sýrii a v Iraku, ako aj v mnohých ďalších regiónoch sveta, v ktorých sú slobody a ľudské práva ohrozené alebo pošliapavané.

Na pamätnom mieste na Bernauskej ulici (Bernauer Straße) otvorila Merkelová novú stálu výstavu o histórii múru, ktorá rozdeľovala Berlín od 13. augusta 1961 do 9. novembra 1989.

"Deň slobody je stále aj dňom spomienky na obete," uviedla kancelárka. Týka sa to aj ľudí prenasledovaných východonemeckou štátnou bezpečnosťou, zdôraznila s tým, že Nemecká demokratická republika (NDR) bola "štátom bezprávia", "ideologicky posadnutým režimom".

Kancelárka vyzvala na ďalšie poučenie sa z minulosti. Zrútiť možno aj ďalšie múry - diktatúry, násilia, ideológií a nepriateľstva. Skúsenosti Nemecka spred 25 rokov podľa nej ukázali, že "sny sa môžu stať skutočnosťou, nič nemusí zostať také, aké je".

Merkelová vyzdvihla demokratické hnutia v Poľsku, bývalom Československu a Maďarsku i politiku vtedajšieho sovietskeho lídra Michaila Gorbačova ako inšpiráciu pre obyvateľov NDR, aby sa postavili diktatúre, a ako predpoklad pádu Berlínskeho múru.

Starosta Berlína Klaus Wowereit na podujatí na Bernauskej ulici pripomenul najmenej 136 ľudí, ktorí prišli o život pri pokuse prekonať Berlínsky múr. "Skláňame sa pred obeťami múru a pred mnohými ľuďmi, ktorí museli zažívať nesmierne utrpenie ako obete komunistickej tyranie v NDR a všetkých krajinách východného bloku," vyhlásil.

Bernauská ulica bola považovaná za symbol rozdelenia. Po výstavbe Berlínskeho múru patrili domy na jednej strane k východnému a chodník k západnému Berlínu. Odohrávali sa tam dramatické scény, keď sa aj niekoľko dní po postavení múru ľudia stále pokúšali vyskočiť z okien svojich domov.

Popoludní budú oslavy pokračovať slávnostným aktom spolkovej krajiny Berlín v koncertnej sieni na námestí Gendarmenmarkt, kde ako rečníka očakávajú predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza. Okrem Merkelovej by sa na ňom mal zúčastniť aj spolkový prezident Joachim Gauck. Podujatia pri príležitosti výročia sa konajú aj v iných častiach krajiny.

Vrcholom osláv výročia bude večer veľké zhromaždenie pri Brandenburskej bráne a vypustenie takmer 7000 osvetlených balónov, ktoré pri piatkovom začiatku osláv rozsvietili na mieste niekdajšieho múru, k nočnej oblohe ako symbol jeho pádu.

Angela Merkelová Berlínsky múr (SITA).jpg
Nemecko Berlín ľudia (SITA).jpg
Nemecko Berlínsky múr oslavy (SITA).jpg

Berlínsky múr dnes symbolicky zbúrali po druhý raz

Pozrite si priamy prenos z osláv v Berlíne

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok