Prezident a povstalci Južného Sudánu sa dohodli na ukončení 11-mesačného konfliktu

TASR
8.11.2014 17:29

Juhosudánsky prezident Salva Kiir a vodca povstalcov v krajine Riek Machar sa dohodli na ukončení už 11 mesiacov trvajúcich bojov, ktoré si vyžiadali desaťtisíce obetí a vyhnali z domovov 1,8 milióna ľudí.

Prezident a povstalci Južného Sudánu sa dohodli na ukončení 11-mesačného konfliktu

Kiir po dvojdňovom summite východoafrických lídrov, ktorí sprostredkovali mierové rozhovory, v noci na dnes povedal, že obe strany sa zaviazali ukončiť konflikt v Južnom Sudáne "s okamžitou platnosťou", informovala agentúra DPA.

Lídri krajín regionálneho združenia Medzivládny úrad pre rozvoj (IGAD) súhlasili so žiadosťou Kiira a Machara, jeho bývalého viceprezidenta, o ďalšie dva týždne na rokovania o vytvorení vlády národnej jednoty v "najmladšej" krajine sveta, ktorá sa stala nezávislou od Sudánu v roku 2011.

Lídri IGAD vyhlásili, že podniknú priame kroky na ochranu životov a obnovenie mieru a poriadku v Južnom Sudáne. Varovali tiež, že na ďalšie násilie budú reagovať dôraznými sankčnými opatreniami zahŕňajúcimi zákaz cestovania, zmrazenie majetku a zbrojné embargo.

Mocenský boj medzi Kiirom a Macharom prerástol do násilia v polovici decembra minulého roka. Konflikt nadobudol etnické kontúry - obaja lídri pochádzajú z dvoch najväčších národnostných skupín v krajine - a poznačilo ho početné odplatné vražedné útoky.

Kiir uviedol, že jeho vláda bude rešpektovať uznesenie IGAD. On i Machar nariadili svojim ozbrojeným silám, aby ostali na základniach a bojovali len v sebaobrane. Machar vyjadril "presvedčenie", že dohoda o spoločnej vláde bude dosiahnutá.

Rozhovory medzi Kiirom a Macharom o spoločnej vláde viaznu na sporoch okolo postov. Kiir a Machar by sa mali stať prezidentom a premiérom, povstalci však žiadajú zrušenie funkcií viceprezidenta a dvoch vicepremiérov. Obe strany sa tiež dosiaľ nezhodli na právomociach premiéra. Machar pre tento post požaduje úplnú kontrolu nad zahraničnou politikou a zastupovanie Južného Sudánu v medzinárodných záležitostiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok