Srbského ultranacionalistu Šešelja z humanitárnych dôvodov pustia na slobodu

SITA
7.11.2014 14:28

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) schválil prepustenie srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelja, ktorý sa zodpovedá z vojnových zločinov.

Srbského ultranacionalistu Šešelja z humanitárnych dôvodov pustia na slobodu
SITA

Dôvodom je zlý zdravotný stav obžalovaného, ktorý trpí rakovinou hrubého čreva rozšírenou do pečene. Podmienečné prepustenie "z humanitárnych dôvodov" Šešeljovi umožní liečbu vo vhodnom prostredí. Do Srbska by mal odletieť ešte v piatok. Šešeljova ultrapravicová Radikálna strana už oznámila, že v centre Belehradu pripravuje 15. novembra zhromaždenie jeho prívržencov.

ICTY Šešelja súdi za celý rad závažných zločinov, ktorých sa údajne dopustil počas vojen v Juhoslávii pred 20 rokmi na nesrbskom obyvateľstve. Šešelja obvinili z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek v rozsiahlych častiach Bosny, Chorvátska a srbskej severnej provincie Vojvodina. Do rúk tribunálu sa vydal ešte v roku 2003, na začiatok procesu však musel čakať až do roku 2007 a termín vynesenia rozsudku je momentálne nejasný. Žalobcovia v jeho prípade navrhujú potrestať ho 28-ročným pobytom vo väzení. Šešelj akúkoľvek vinu popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok