Sýrska armáda získala od islamistov pole so zemným plynom

SITA
7.11.2014 08:26

Sýrske vládne sily a spojenecké ozbrojené skupiny získali vo štvrtok opäť kontrolu nad poľom so zemným plynom, ktoré okupoval Islamský štát. Informovala o tom Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

Sýrska armáda získala od islamistov pole so zemným plynom
SITA/AP

Pole Šáar v centrálnej Sýrii zmenilo pána už štyrikrát, odkedy sa ho v júli prvýkrát zmocnili bojovníci z Islamského štátu a zabili pri tom asi 350 vládnych vojakov, členov milícií, stráží ako aj zamestnancov. Vládne sily znovudobyli pole, ktoré leží východne od mesta Homs, neskôr v rovnakom mesiaci, avšak pred týždňom ho opäť stratili počas bojov s islamistami, pri ktorých zomrelo aspoň 30 provládnych vojakov. Monitorovacia skupina bližšie údaje k štvrtkovým bojom, počas ktorých pole znovu získala armáda, neposkytla.

Zrážky medzi silami lojálnymi prezidentovi Baššárovi al-Asadovi a Islamským štátom boli relatívne zriedkavé až do leta, keď džihádisti začali obsadzovať vládne základne vrátane niekoľkých v severnej provincii Rakká. Obe strany pokračujú v bojoch aj v čase, keď Islamský štát začala bombardovať Američanmi vedená koalícia. USA však tvrdia, že svoje operácie s al-Asadovými silami nekoordinujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok