Na dohode nacistov a sovietov nebolo nič zlé, myslí si Putin

SITA
6.11.2014 18:33

Ruský prezident Vladimir Putin nepovažuje dohodu medzi niekdajším nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom za nič zlé. Putin, medzi ktorého záľuby patrí aj história, sa tak vyjadril počas stredajšieho stretnutia s mladými historikmi v Moskve.

Na dohode nacistov a sovietov nebolo nič zlé, myslí si Putin
SITA/AP

Podľa Putinových slov vtedajší sovietsky blok dohodou známou ako Pakt Ribbentrop-Molotov sledoval cieľ nezapojiť sa do ozbrojeného konfliktu.

Putin, ktorého slová zverejnil britský denník Daily Telegraph, na stretnutí historikov okrem iného vyzval na preskúmanie okolností vedúcich k vypuknutiu druhej svetovej vojny. Západných historikov totiž obviňuje zo snahy "ututlať" Mníchovskú dohodu, prostredníctvom ktorej sa Británia a Francúzsko v roku 1938 snažili územnými ústupkami uspokojiť nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

"(Britský premiér Neville) Chamberlain prišiel a zamával kusom papiera a povedal: Priniesol som vám mier, keď sa vrátil do Londýna (z Mníchova). Na to Churchil, myslím, malej skupine ľudí niekde povedal: A je to, vojna je teraz nevyhnutná. Pretože kompromis s agresorom v podobe hitlerovského Nemecka bol jasne vedúci k veľkému ozbrojenému konfliktu a niektorí ľudia to pochopili. Sovietsky zväz podpísal zmluvu o neútočení s Nemeckom. Ľudia vravia: Ach, to je zlé. Ale čo je zlé na tom, že Sovietsky zväz nechcel bojovať, čo je na tom zle?" cituje prezidenta portál Daily Telegraph odvolávajúci sa na Kremeľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok