Hollandova popularita dosiahla nové dno

SITA
6.11.2014 14:34

Popularita francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda v polovici jeho päťročného funkčného obdobia poklesla na 12 percent, čo je v danom prípade najnižšia úroveň zaznamenaná v modernej ére.

Hollandova popularita dosiahla nové dno
SITA

Iné aktuálne prieskumy vyčísľujú popularitu Hollanda na 13 percent. Najnovšie hodnotenie sa objavilo v médiách iba niekoľko hodín pred tým, ako sa má socialistický líder prihovoriť Francúzom v snahe obhájiť svoje výsledky v oblasti ekonomiky. Riaditeľ tretej najväčšej banky v krajine Crédit Agricole totiž nedávno Hollandovej vláde vyčítal "chýbajúcu jasnú víziu a ucelenosť hospodárskej politiky".

Okrem prezidenta v uplynulých mesiacoch čelil poklesu popularity aj francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý od septembra vedie reorganizovanú vládu. Centristicky orientovaný líder v čase obmeny obhajoval nepopulárne ekonomické reformy, ktoré sú podľa neho nevyhnutné, nepredstavujú však odklon od francúzskeho sociálneho modelu. Dôvodom nespokojnosti obyvateľov druhej najväčšej krajiny EÚ je vysoká nezamestnanosť a narastajúci štátny dlh, na ktorý vláda reaguje úspornými opatreniami. Francúzi prestávajú veriť, že vláda Socialistickej strany na čele s Hollandom dokáže súčasný negatívny trend zvrátiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok