V Egypte zabíjali bomby, o život prišli dvaja policajti

TASR
6.11.2014 07:46

Bomba umiestnená vo vlaku zabila dvoch egyptských policajtov a zranila 11 ďalších ľudí, keď vybuchla v stredu večer na stanici v egyptskej provincii Menufia v delte Nílu. Informovala o tom štátna televízia a tlačová agentúra Reuters.

V Egypte zabíjali bomby, o život prišli dvaja policajti
SITA

Ďalšia malá bomba explodovala približne o hodinu na stanici metra v metropole Káhira, pričom zranila troch ľudí. Správu zverejnil štátny spravodajský portál al-Ahrám.

Egypt zažíva nárast islamistického povstania od júla 2013, keď armáda zvrhla riadne zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Armáda tak urobila po masových protestoch proti Mursího vláde. Po zosadení prezidenta začala s tvrdými zásahmi proti jeho hnutiu Moslimské bratstvo.

Islamistickí militanti majú bašty predovšetkým na Sinajskom polostrove, kde bolo minulý mesiac pri hranici s pásmom Gazy zabitých najmenej 33 vojakov. Armádu to donútilo opustiť pohraničnú oblasť, využívanú na pašovanie zbraní a bojovníkov.

K zodpovednosti za stredajšie útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa vládnych údajov zahynulo pri útokoch militantov už vyše 500 ľudí, väčšinou vojakov a policajtov. Pri vládnych akciách proti militantom prišli o život stovky islamistov a mnoho tisíc ich bolo uväznených. Moslimské bratstvo tvrdí, že je mierumilovným hnutím a popiera účasť na nedávnom protištátnom násilí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok