Americký prezident je po voľbách v ťažkej pozícii, čakajú ho tvrdé kompromisy

ČTK, TA3, BBC, TASR
5.11.2014 10:58

Porážka, ktorú utrpeli v kongresových voľbách americkí demokrati, výrazne oslabí Baracka Obamu. Prezident sám priznal, že sa ocitol v najťažšej pozícii od dôb prezidenta Eisenhowera v 50. rokoch.

Americký prezident je po voľbách v ťažkej pozícii, čakajú ho tvrdé kompromisy
SITA/AP

Už predpoludním bolo jasné, že republikáni celkom ovládnu americký Kongres. V 100-člennom Senáte majú najmenej 52 kresiel, v Snemovni reprezentantov, teda v dolnej komore Kongresu, získajú približne 250 z 435 kresiel.

Tento výsledok predpokladali aj prieskumy verejnej mienky. Konzervatívci získali po ôsmich rokoch znovu väčšinu v oboch komorách. Demokrati stratili hlasy v štátoch, ktoré boli považované za ich bašty.

Čo viedlo k týmto stratám?

Pri kongresových voľbách uprostred prezidentského funkčného obdobia predkladajú voliči vládnej strane účty. Podobne tomu však bolo aj za prezidentov Georgea Busha či Billa Clintona. Obama dlhodobo stráca popularitu, väčšina ľudí už neverí, že niečo môže zmeniť.

Jedna z vecí, ktoré sa objavili v tomto hlasovaní je, že Američania majú plné zuby všetkých politikov. Nejde len o jedného obyvateľa Bieleho domu, “ uviedol v povolebnom komentári korešpondent BBC v USA Jon Sopel.

 

Exit poll, ktorý bol vypracovaný počas volieb:

  • 59% ľudí je nespokojných alebo nahnevaných na Obamovu administratívu
  • 60% je nespokojných alebo nahnevaných na republikánskych lídrov v Kongrese
  • 53% má nepriaznivý názor na Demokratickú stranu
  • 54% má nepriaznivý názor na Republikánsku stranu

mitch.jpg

Jeden z víťazov volieb. Mitch McConnell, zvolený do Senátu za Kentucky, sa stal vodcom republikánskej väčšiny. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Čo bude bude nasledovať?

Demokratická strana prezidenta Obamu sa v Kongrese ocitla v defenzíve. Presadzovať zákony v parlamente sú schopní už len republikáni. Pre prezidenta to znamená, že musí pristúpiť na kompromisnú politiku, inak sa nevyhne úplnej blokáde.

„Máme povinnosť spolupracovať spoločne v otázkach, v ktorých sa vieme dohodnúť,“ povedal republikánsky senátor Mitch McConnell.„Neočakávam, že sa prezident zobudí dnes ráno a uvidí svet inak. On vie však, že ani ja nie,“ poznamenal pred svojimi podporovateľmi.

Obrat so zobudením použilo vo svojich analýzach mnoho komentátorov. Korešpondent BBC však poukazuje nielen na Obamu – ale aj muža, ktorý získal veľkú moc – zvoleného senátora Mitcha McConnella.„Tieto straty vo voľbách znamenajú, že jeden muž sa ráno zobudí s oveľa väčšou silou, než ktorou mal možnosť disponovať. Na druhej strane jeden muž má stále veľkú moc, ale tiež dosť veľký bolehlav.“ V praxi teda prezident bude musieť všetky zákony buď podpísať, alebo vetovať. To je jeho jediná voľba.

Agentúra DPA pripomína, že Obama by uplatňovaním pravidla veta mohol uviaznuť v pate. Rovnako sa tiež môže pokúsiť vládnuť pomocou exekutívnych nariadení, ktoré ale nemajú záväznosť zákonov.

Jon Sopel upriamuje pozornosť aj na zahraničnú politiku.„Áno, môže robiť to, čo robilo veľa šéfov Bieleho domu vo posledných dvoch rokoch prezidentovania. Môže sa zamestnať zahraničnými záležitosťami a vetovať iritujúcu legislatívu prichádzajúcu z Kongresu – toto však neposlúži dobre jeho menu. “

Peter Baker z NY Times predpokladá, že Obama sa nepustí do prílišných konfrontácii a bude sa usilovať o vytvorenie obdobia konsolidácie, ktorým by zavŕšil svoje účinkovanie v Bielom dome.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok